ΟΟΣΑ προς Eurogroup: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους… και πολύ αργήσατε

ΟΟΣΑ προς Eurogroup: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους… και πολύ αργήσατε

Τα «καρφιά» Γκουρία προς Γαλλία και Γερμανία για τη στάση τους απέναντι σε πολίτες και τράπεζες

Κάλλιο αργά παρά ποτέ αλλά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τώρα είναι – εν ολίγοις- το μήνυμα του επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία προς το Eurogroup και τους ηγέτες της Ευρωζώνης. Ο επικεφαλής του Οργανισμού καλεί σε άμεσες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, μεθαύριο, 21 Ιουνίου, καθώς, όπως λέει, η απομείωση του ελληνικού χρέους έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα.

Μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Γκουρία, εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όπως είπε, η απομείωση του ελληνικού χρέους θα έπρεπε έχει γίνει πολύ νωρίτερα με την πλήρη στήριξη όλων των χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι οι τότε υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν ότι κινδυνεύουν οι τράπεζες που διακρατούσαν ελληνικό χρέος και επέλεξαν να τις προστατεύσουν, δανείζοντας στην Ελλάδα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για να ξεπληρώσει το χρέος της προς τις τράπεζες και το ιδιωτικό χρέος να μετατραπεί σε δημόσιο.

Το εν λόγω χρέος, ο Α. Γκουρία το χαρακτήρισε «ανελαστικό», εξηγώντας ότι ανήκει στο ΔΝΤ και στον ESM και δεν μπορεί να περικοπεί. Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση, καθώς θα επιτύχει ανάπτυξη 2% φέτος και 2,3% του χρόνου, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για «επώδυνες» μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε ο ίδιος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν κλόνισαν την κυβέρνηση Τσίπρα και τον ελληνικό λαό και πέτυχαν την «αναμόρφωση» της ελληνικής οικονομίας.

Σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο γγ του ΟΟΣΑ πριν κάποιες εβδομάδες στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης τον κάλεσε να τοποθετηθεί σχετικά με την επικείμενη απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καθώς και γενικότερα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αποτιμώντας τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα και ο κ. Γκουρία απάντησε τα προαναφερθέντα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...