Στα ελληνικά ταμεία η υποδόση του 1 δισ. ευρώ

Στα ελληνικά ταμεία η υποδόση του 1 δισ. ευρώ

Εκταμιεύθηκε το ποσό που εκκρεμούσε από την τρίτη αξιολόγηση

Την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ESM.

«Η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από τον ESM προς την Ελλάδα για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου μόλις έφθασε στην Ελλάδα», αναφέρεται στον λογαριασμό του ESM στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή του συνεδρίαση, το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM αποφάσισε την αποδέσμευση της υποδόσης, μία απόφαση που ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, χαρακτήρισε «καλό οιωνό».

«Η Ελλάδα συνεχίζει να τηρεί τις δεσμεύσεις της. Ακόμη ένα σημαντικό βήμα ολοκληρώθηκε» ανέφερε ο Σεντένομ προσθέτοντας: «Η σημερινή απόφαση του συμβουλίου του ESM είναι ένας καλός οιωνός για τις συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ικανοποιητική πρόοδο στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. «Αν η Ελλάδα παραμείνει αποφασισμένη και αξιοποιήσει την συγκυρία για μεταρρυθμίσεις και εφαρμόσει τις ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρώσουμε την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και η χώρα θα κάνει την επιτυχημένη έξοδο της τον Αύγουστο, όπως έχει προγραμματιστεί» πρόσθεσε.

Με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η Ελλάδα έχει λάβει τα 46,9 δισ. από τα συνολικά 86 δισ. του συνολικού προγράμματος. Ενώ αθροιστικά προς τα άλλα δυο προγράμματα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας (μαζί με τον EFSF), το συνολικό ποσό που έχει λάβει η χώρα αγγίζει τα 189 δισ. ευρώ.