Τρία μυστικά για το τεκμήριο της κατοικίας

Τρία μυστικά για το τεκμήριο της κατοικίας

Τι ισχύει για όσους άλλαξαν κατοικία ή πούλησαν την κατοικία τους το 2017

Το τεκμήριο της κατοικίας ταλαιπωρεί κάθε χρόνο χιλιάδες φορολογούμενους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιάνονται στην τσιμπίδα του και φορολογούνται για μεγαλύτερο εισόδημα από το πραγματικό τους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεά παραχωρούμενη κατοικία. Σε κάθε περίπτωση, η κατοικία στη οποία διαμένετε αποτελεί τεκμήριο το οποίο υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια και την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν το τεκμήριο της κατοικίας αλλά αυτό θα συμβεί το 2019 δηλαδή για τις δηλώσεις του 2020 καθώς οι νέες τιμές ζώνης εφαρμόζονται φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Η ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κύρια κατοικία καθώς και έως δύο δευτερεύουσες κατοικίες δηλώνονται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης του 2018.

Για τη συμπλήρωση του πίνακα αυτού οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Επιλέξτε το κίτρινο πλαίσιο που υπάρχει στο πεδίο συμπλήρωσης των στοιχείων της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας. Θα εμφανιστεί ένας πίνακας, στον οποίο δίνεται η δυνατότητα επιλογής εμφάνισης είτε της περσινής εικόνας της δήλωσης του Ε1 είτε της εικόνας του Ε9.  Επιλέξτε μια από τις δύο εικόνες. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξετε τα ακίνητα που χρησιμοποιήσατε το 2017 για τη διαμονή σας και να τα χαρακτηρίσετε ανάλογα. Δηλαδή να δηλώσετε αν είναι κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα ή δεύτερη δευτερεύουσα. Στη συνέχεια, πρέπει να κάνετε επιβεβαίωση και να επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση», ώστε να μεταφερθούν και να αποτυπωθούν στον πίνακα 5.1 του Ε1. Εάν δεν  εμφανίζονται στον πίνακα τα στοιχεία ενός ακινήτου που θέλετε να δηλώσετε, πρέπει να επιλέξετε «εισαγωγή νέου ακινήτου» και να καταχωρίσετε όλα τα στοιχεία του ακινήτου.

2. Σε περίπτωση που αλλάξατε κύρια κατοικία μέσα στο 2017, πρέπει, κατά τη συμπλήρωση του πίνακα 5.1, να επιλέξετε  και πάλι το κίτρινο πλαίσιο που υπάρχει στο πεδίο συμπλήρωσης των στοιχείων της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας. Στη συνέχεια, πρέπει να εισαγάγετε τα στοιχεία της καινούργιας κύριας κατοικίας, να τη χαρακτηρίσετε, να την καταχωρίσετε και να επιλέξετε «Μεταφορά στη δήλωση». Χρειάζεται προσοχή στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.

3. Εάν κατά την επιλογή του κίτρινου πλαισίου στον πίνακα 5.1 εμφανιστούν 2 ακίνητα, εκ των οποίων το ένα έχει  το έχετε πωλήσει τότε πρέπει να χαρακτηρίσετε ως κύρια κατοικία μόνο το ακίνητο στο οποίο ιδιοκατοικείτε και στη συνέχεια να επιλέξει «Μεταφορά στη δήλωση». Το ακίνητο που έχει πουληθεί δεν θα το χαρακτηρίσετε και επομένως αυτό θα διαγραφεί από τη δήλωση.

1
σχόλιο
  1. avatar αδεσποτος

    3 φορες αυξησατε τον ενφια εσεις που θα τον καταργουσατε...εκμεταλλευτηκατε τον πονο του ελληνικου λαου...6 φορες μειωσατε τις συνταξεις..εσεις που βαζατε γραμμες κοκκινες ροζ,αλλα τελικα ηταν μαυρες....αμετρητους φορους βαλατε σε ποιους?λεγατε στους εφοπλιστες αλλα τελικα ο φτωχος λαος πληρωνει...οτι ειχε απομεινει ...το πηρατε εσεις...το 2019 και το 2020 θα πρεπει να φυγομε απο τα σπιτια μας να παμε στο εξωτερικο,για να βολεψετε αυτους που καλωσοριζετε,γιατι εμεις δεν εχομε συνορα,,να τους δινετε και το μερισμα...το μεγαλυτερο σας σφαλμα ηταν η σπουδη σας να παρετε την εξουσια...αμαυρωσατε την αριστερη ιδεολογια...τουλαχιστον σταματησετε τα ψεματα...δεν ειμαστε καφροι οπως νομιζετε.ντροπη σας

Παρακαλούμε περιμένετε ...