Τι κάνει ο Τσακαλώτος για να έχει την πολυπόθητη απόφαση για το χρέος στις 22 Ιουνίου

Τι κάνει ο Τσακαλώτος για να έχει την πολυπόθητη απόφαση για το χρέος στις 22 Ιουνίου

Το Eurogroup θα βοηθήσει την Ελλάδα στην έξοδο τις αγορές, ανεξαρτήτως συμμετοχής του ΔΝΤ, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών

Σειρά συναντήσεων με τους κατεξοχήν αρμόδιους για να δεσμευτούν για το τι μέλλει γενέσθαι με την ελληνική οικονομία αλλά και το ζήτημα του χρέους, στην εποχή μετά τα μνημόνια έχει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο παρά 5’ του κρίσιμου Eurogroup της 21ης Ιουνίου, στο οποίο η Αθήνα θέλει οπωσδήποτε απόφαση για το τέλος του ελληνικού προγράμματος αλλά και για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Την Παρασκευή, 15 Ιουνίου, μόλις μια μέρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα τελευταία προαπαιτούμενα για την 4η αξιολόγηση, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ θα έχει συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Την ίδια ημέρα ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έχει ζητήσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και μάλιστα εμπροσθοβαρή.

Η Αθήνα επιδιώκει οριστική απόφαση για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Και αυτό παρ’ ότι αξιωματούχοι, ακόμη και ο Πιερ Μοσκοβισί, έχουν αφήσει παράθυρο για αναβολή της απόφασης αυτής. Ωστόσο, έξοδος στις αγορές, χωρίς ανακοινωμένη επίσημη απόφαση για ελάφρυνση του χρέους θα είναι άτοπη, έως και επίφοβη για την ελληνική οικονομία.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στη γερμανική ZEIT Online, είναι εξαιρετικά σημαντικό στα οικονομικά φύλλα της Handelsblatt, της Wall Street Journal και των Financial Times να μην γραφτεί στις 22 Ιουνίου ότι το Eurogroup μετέθεσε εκ νέου το πρόβλημα και δεν διευθέτησε το ζήτημα το ελληνικού χρέους. «Εάν συμβεί αυτό, προσθέτει, προφανώς δεν θα έχουμε πρόσβαση στις χρηματαγορές» τονίζει.

Στην ίδια συνέντευξη, πάντως, διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα στην επάνοδό της στις χρηματαγορές, ανεξαρτήτως της συμμετοχής του ΔΝΤ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πάντως, όπως επανέλαβε σήμερα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, απορρίπτει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αιτηθεί προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής. Αντ’ αυτού «στηρίζεται» στο μαξιλάρι των 20 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε ως ταμειακό απόθεμα, με απόφαση του Eurogroup, ένα χρόνο πριν, τον Ιούνιο του 2017. Το ταμειακό απόθεμα «λειτουργεί ως υποκατάστατο και όχι ως συμπληρωματικό μίας προληπτικής γραμμής πίστωσης» εξηγεί ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στην ZEIT.

«Δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Γερμανίας ούτε της Ελλάδας να συνεχίσουμε να έχουμε προγράμματα διάσωσης. Γιατί μια τέτοια πιστωτική γραμμή δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά ένα νέο πρόγραμμα, με όρους και προαπαιτούμενα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να δείξει κανείς σε μια χώρα εμπιστοσύνη ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ευθύνες της» προσθέτει.

Σχετικά με την μορφή που θα έχει η μεταμνημονιακή εποπτεία για την Ελλάδα, ο κ. Τσακαλώτος λέει πως «θα υπάρχει εποπτεία πιο ενισχυμένη από εκείνη που είχαν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. Εκτός αυτού, υπάρχουν οι αγορές… Η κρίση πέρασε και είναι τώρα η ώρα να περάσουμε από τον έλεγχο στη συνεργασία. Έτσι θα μπορέσουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα να αποκτήσουν κυριότητα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο τερματισμός του προγράμματος είναι σημείο καμπής για μας. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν και μια διαδικασία για να μάθουμε. Ξέρουμε τι συνέβη το 2008, όταν άρχισαν όλα. Τα περάσαμε και δεν θέλουμε να τα ξαναζήσουμε».