Περιθώριο για φοροελαφρύνσεις έως και 1,5 δισ. τα επόμενα δυο χρόνια

Περιθώριο για φοροελαφρύνσεις έως και 1,5 δισ. τα επόμενα δυο χρόνια

Ταμειακό «απόθεμα» 2 δισ. που θα διοχετευτεί σε δαπάνες και μειώσεις φόρων, σύμφωνα με αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης - Αισιοδοξία για απόφαση για το ελληνικό χρέος στις 21 Ιουνίου παρά το ναυάγιο στο Washington Group

Υπάρχει περιθώριο για φοροελαφρύνσεις που θα αγγίξουν το 1,5 δισ. ευρώ το 2019 και το 2020, σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Reuters. Οι δηλώσεις έγιναν λίγο πριν τη συνεδρίαση του EWG στο Παρίσι, ωστόσο, ο Έλληνας αξιωματούχος έδωσε τις πληροφορίες υπό το καθεστώς τήρησης της ανωνυμίας του.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, υπάρχει περιθώριο για μειώσεις φόρων μέσα στην επόμενη χρονιά που αγγίζουν τα 700 εκατομμύρια. Ενώ για το 2020 υπάρχει «απόθεμα» 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 75% (δηλαδή περίπου 900 εκατ.) θα διατεθούν για φοροελαφρύνσεις και το υπόλοιπο 25% για κρατικές δαπάνες.

Επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ θα υπάρξουν έως το 2022 εκ των οποίων το 50% θα διατεθεί για φοροελαφρύνσεις και το 50% για δαπάνες.

Έξοδος τον Αύγουστο αλλά η Ελλάδα δεν θα αντλήσει χρήμα για 2 χρόνια

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Αθήνα επιδιώκει μαξιλάρι ασφαλείας ύψους 20 δισ. ευρώ, προκειμένου αν και θα τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο, η χώρα μας δεν θα χρειαστεί να αντλήσει χρήμα από τις αγορές για περίπου 2 χρόνια στην περίπτωση που το επιτόκιο και οι όροι δανεισμού δεν είναι ευνοϊκοί.

Αισιοδοξία για συμφωνία για το χρέος στις 21 Ιουνίου παρά το ναυάγιο του Washington Group

Ο Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε αισιόδοξος για ύπαρξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

«Απέχουμε εβδομάδες από την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, δηλαδή η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανακτήσει βιώσιμη και διαρκή πρόσβαση στις αγορές πέραν του 2018 και 2019», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αθήνα γνωρίζει τον κίνδυνο μετάδοσης από τις αναταράξεις στην ιταλική αγορά ομολόγων, όπου οι δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις σε άνοδο.

«Είναι σημαντικό να σχεδιαστεί μια στρατηγική που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποσυνδέσουμε τα ελληνικά ομόλογα από αυτό που συμβαίνει στην ιταλική αγορά ομολόγων», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να τηρήσει τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς στόχους, αν και δεν πρόκειται να υπάρξουν νέοι όροι, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η επιστροφή στην Αθήνα των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εξαρτάται από την επίτευξη αυτών των στόχων.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως θα παραταθούν τα δάνεια στο πλαίσιο της συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους, στην οποία στοχεύουν να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίασή τους στις 21 Ιουνίου.

Ένας από τους στόχους αυτής της συνεδρίασης είναι να εξασφαλιστεί η στήριξη του ΔΝΤ στην προσφορά ελάφρυνσης χρέους της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές και να φέρει πίσω στη χώρα επενδυτές μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης στις 20 Αυγούστου.

Ναυάγιο σήμερα στο Washington Group

Η σημερινή συνεδρίαση του Washington Group με επίκεντρο το ελληνικό χρέος, που έγινε επίσης στο Παρίσι, ολοκληρώθηκε χωρίς καμία πρόοδο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το χάσμα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, για την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, δεν γεφυρώθηκε. Το Βερολίνο εμμένει σε επιμηκύνσεις έως και 5 έτη (με κύριο στόχο τα 3 έτη) ενώ το ΔΝΤ ζητά 15ετη παράταση.