Η Ρεάλ θα πάρει… ξεκούραστα 50 εκατ. ευρώ από το Champions League

Η Ρεάλ θα πάρει… ξεκούραστα 50 εκατ. ευρώ από το Champions League

Τα νέα μπόνους που θα λάβουν οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση

Η Ρεάλ Μαδρίτης θα εισπράξει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ χωρίς καν να… κλωτσήσει την μπάλα από το φετινό Champions League, χάρη στις αλλαγές που τίθενται από φέτος σε ισχύ στο σύστημα διανομής εσόδων προς τις ομάδες που συμμετέχουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Όπως ανακοίνωσε χθες η UEFA, με το νέο σύστημα θα διανεμηθούν συνολικά 2,04 δισεκατομμύρια ευρώ στους συλλόγους για τη σεζόν 2018/19, όμως κάποιοι σύλλογοι θα λάβουν  πολύ περισσότερα από τους άλλους. Και αυτό επειδή φέτος, πέρα από το σταθερό ποσό που λαμβάνουν όλοι οι συμμετέχοντες, τα μπόνους για νίκες και προκρίσεις και το μερίδιο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, οι σύλλογοι θα λαμβάνουν και επιπλέον πληρωμές με βάση τα αποτελέσματά τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι επιπλέον αυτές πληρωμές είναι της τάξεως των 585,05 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά, και θα κατανεμηθούν στους 32 συλλόγους που θα προκριθούν στη φάση των ομίλων ως εξής: η ομάδα με τους λιγότερους βαθμούς σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα τελευταία δέκα χρόνια θα λάβει μόνο 1,108 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη χειρότερη θα λάβει το διπλάσιο ποσό, η τρίτη χειρότερη το τριπλάσιο και ούτω καθεξής, με την καλύτερη όλων να λαμβάνει συνολικά 35,46 εκατομμύρια ευρώ. Και ποια άλλη θα μπορούσε να είναι αυτή, αν όχι η Ρεάλ Μαδρίτης, που κατέκτησε το Champions League τα τρία προηγούμενα χρόνια; Πίσω από τη Ρεάλ βρίσκονται κατά σειρά η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν Μονάχου, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι, η Γιουβέντους, η Πόρτο, η Άρσεναλ και η Μπενφίκα.

Αν στα 35,46 εκατ. ευρώ της Ρεάλ Μαδρίτης προστεθούν τα 15,65 εκατ. ευρώ που λαμβάνουν «στο χέρι» όλες οι ομάδες που περνούν στη φάση των ομίλων, μιλάμε για 51,1 εκατομμύρια ευρώ που θα εισπράξει η «Βασίλισσα» χωρίς να χρειαστεί καν να… κουνήσει το μικρό της δαχτυλάκι.

Επιπλέον, κάθε σύλλογος λαμβάνει το μερίδιο που αντιστοιχεί στη χώρα του από τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League, συν επιπλέον 2,7 εκατομμύρια ευρώ για κάθε νίκη και 900.000 ευρώ για κάθε ισοπαλία. Επίσης, μπόνους θα δίνονται στις ομάδες που προκρίνονται στην επόμενη φάση, από 9,5 εκατ. ευρώ για κάθε ομάδα που θα προκριθεί στους 16 της διοργάνωσης, μέχρι 15 εκατ. ευρώ που θα λάβουν οι φιναλίστ του τελικού.

Όσο για τις ομάδες που θα αποκλειστούν πρόωρα από το Champions League, τα νέα δεν είναι ευχάριστα: αν αποκλειστούν στην Τρίτη προκριματική φάση της διοργάνωσης θα λάβουν το πολύ 1,37 εκατομμύρια ευρώ…