Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τις τροποποιητικές δηλώσεις

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τις τροποποιητικές δηλώσεις

Πότε δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις έχουν οι φορολογούμενοι εφόσον διαπιστώνουν εκ των υστέρων ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στη φορολογική δήλωση που έχουν ήδη υποβάλει στο Taxisnet.

Η σχετική εφαρμογή ενεργοποιήθηκε και πλέον είναι διαθέσιμη από τον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr). Η υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων δεν συνοδεύεται πάντα με πρόστιμα ενώ άλλες υποβάλλονται ηλεκτρονικά και άλλες χειρόγραφα.

Τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλουν τελικά και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση αλλά με βάση

Πιο συγκεκριμένα:

  • Δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι για τις τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται από όσους λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις, εφόσον οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εκ του λόγου αυτού δεν ήταν δυνατή η υποβολή εμπρόθεσμης δήλωσης για το εισόδημα αυτό Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται χειρόγραφα μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους που εκδόθηκε η βεβαίωση και η καταβολή του φόρου γίνεται όπως και των λοιπών δηλώσεων με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
  • Χωρίς πρόστιμα υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση σε περίπτωση της επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών ή συντάξεων όπως και τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εξαιτίας λάθους του εργοδότη ή του ταμείου κοινωνικής ασφάλισης και όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των αποδοχών ή συντάξεων. Οι δηλώσεις αυτές θεωρούνται εμπρόθεσμες και υποβάλλονται χωρίς κυρώσεις εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν από τον εκκαθαριστή οι διορθωτικές βεβαιώσεις αποδοχών - συντάξεων. Κατά την εκκαθάριση λαμβάνονται υπόψη προς συμψηφισμό παρακρατούμενοι και προκαταβληθέντες φόροι, καθόσον στην προκειμένη περίπτωση η προθεσμία παραγραφής για τον συμψηφισμό αυτών άρχεται από το τέλος του έτους χορήγησης της διορθωτικής βεβαίωσης αποδοχών και όχι από το τέλος του έτους εντός του οποίου έληξε η προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης, δεδομένου ότι πριν από την έκδοση της διορθωτικής βεβαίωσης δεν ήταν δυνατή η υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης.
  • Χωρίς πρόστιμο είναι και οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων που εκδόθηκαν καθυστερημένα.