Προειδοποίηση του Fitch σε δήμους της Τουρκίας για τα δάνειά τους

Προειδοποίηση του Fitch σε δήμους της Τουρκίας για τα δάνειά τους

Η υποτίμηση της λίρας και ο δανεισμός σε ξένο νόμισμα τους εκθέτει σε μεγάλο κίνδυνο σύμφωνα με τον οίκο

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας ασκεί πιέσεις στα δημοσιονομικά των δήμων της Τουρκίας λόγω του δανεισμού που έχουν σε ξένο νόμισμα, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.

Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει, ότι οι αξιολογήσεις των τουρκικών δήμων περιλαμβάνουν την υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 30%, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από την υποχώρηση της λίρας εντός του 2018, προειδοποιώντας ωστόσο, ότι τυχόν περαιτέρω υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος θα μπορούσε να αποδυναμώσει την πιστοληπτική αξιολόγηση τους, ιδίως αν μια τέτοια εξέλιξη συνοδεύεται από σημαντική οικονομική αναταραχή. Η πτώση της τουρκικής λίρας οφείλεται στις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την έκθεση της Τουρκίας σε αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης παγκοσμίως, καθώς και σε πολιτικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, προσθέτει ο οίκος.

Αναφέρει επίσης, ότι το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το τρέχον έτος περίπου του 20% της αξίας του έναντι τόσο του δολαρίου, όσο και του ευρώ και σημειώνει, ότι σε μια προσπάθεια να στηρίξει την τουρκική λίρα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε με καθυστέρηση το επιτόκιο δανεισμού κατά 300 μονάδες βάσης στις 23 Μαΐου. Επιπλέον, ο Fitch υπογραμμίζει, ότι οι τέσσερις τουρκικοί δήμοι της Τουρκίας, η Κωνσταντινούπολη (BB+/Σταθερό), η Σμύρνη (BB +/Σταθερό), η Αττάλεια (BB +/Αρνητικό) και η Προύσα (BB/Σταθερό), έχουν μεγάλο μερίδιο των δανείων τους σε ασταθή εξωτερικό δανεισμό, κυρίως σε ευρώ, κάτι που τους εκθέτει σε σημαντικό κίνδυνο.