Σκληραίνει το Financial Fair Play η UEFA – Όλα τα στοιχεία στη φόρα

Σκληραίνει το Financial Fair Play η UEFA – Όλα τα στοιχεία στη φόρα

Περισσότερη διαφάνεια στα οικονομικά των συλλόγων θέλει να επιβάλει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου

Αναλυτικά στοιχεία για το πόσα χρήματα ξοδεύουν οι αγαπημένες τους ποδοσφαιρικές ομάδες σε μισθούς παικτών και προμήθειες ατζέντηδων θα έχουν σύντομα οι οπαδοί των ευρωπαϊκών συλλόγων, μετά τις αλλαγές που αποφασίστηκαν σήμερα στο Financial Fair Play της UEFA.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ενέκρινε σήμερα τις αλλαγές αυτές, μετά από μία «πλήρη και αναλυτική εξέταση» του συστήματος του Financial Fair Play, με στόχο να αυξήσει τη διαφάνεια όσον αφορά στα οικονομικά των ευρωπαϊκών συλλόγων.

Με βάση τις αλλαγές αυτές, η δημοσιοποίηση των αναλυτικών οικονομικών στοιχείων των ευρωπαϊκών συλλόγων θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την αδειοδότησή τους. Ήδη κάποιοι σύλλογοι που είναι εισηγμένοι στα χρηματιστήρια των χωρών τους είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιούν τα οικονομικά τους στοιχεία, όμως τώρα πολλοί σύλλογοι θα κληθούν να κάνουν το ίδιο για πρώτη φορά.

Όπως αναφέρει το Reuters, υπάρχουν ανησυχίες στους κόλπους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για τις υπέρογκες αμοιβές των ατζέντηδων και για τα αστρονιομικά ποσά που δαπανώνται κάθε χρόνο για μεταγραφές. «Το θέμα είναι η ενίσχυση της διαφάνειας – από την ερχόμενη χρονιά οι σύλλογοι θα πρέπει να δημοσιοποιούν τα οικονομικά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων και των αμοιβών των ατζέντηδων. Το αν αυτό θα τους ασκήσει κάποια πίεση […] μένει να το δούμε», δήλωσε ο επικεφαλής αδειοδοτήσεων και Financial Fair Play της UEFA, Αντρέα Τραβέρσο.

Βάσει των νέων κανονισμών, η UEFA θα μπορεί επίσης να διενεργεί έρευνες για τις δαπάνες συλλόγων αμέσως μετά το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, και όχι μόνο στο τέλος της χρονιάς ή του οικονομικού έτους.

«Έχουμε εισάγει μία σειρά μέτρων για να γίνουμε πιο ενεργητικοί όσον αφορά στην εποπτεία των συλλόγων», επεσήμανε ο Τραβέρσο, προσθέτοντας ότι το αρμόδιο όργανο της UEFA θα μπορεί να επιτηρεί πιο προσεκτικά το αν τα χρέη ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου είναι βιώσιμα.

Σχετικά Tags
UEFA