Βρετανικές επιχειρήσεις πάνε στην Γερμανία λόγω Brexit

Βρετανικές επιχειρήσεις πάνε στην Γερμανία λόγω Brexit

Περίπου 152 εταιρίες μετακινήθηκαν από τη Βρετανία στη Γερμανία πέρυσι

O αριθμός των βρετανικών επιχειρήσεων που επένδυσαν στη Γερμανία τον περασμένο χρόνο φθάνει σε επίπεδα ρεκόρ, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν τις διαβλεπόμενες επιπτώσεις του Brexit, σύμφωνα με έρευνα γερμανικού κρατικού φορέα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, με την τάση αυτή να αναμένεται να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2019, αλλά με τις διαπραγματεύσεις να καταγράφουν αργή πρόοδο είναι ασαφές εάν οι εταιρίες θα έχουν πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ μέσω κάποιους είδους τελωνειακής ένωσης.

Περίπου 152 εταιρίες μετακινήθηκαν από τη Βρετανία στη Γερμανία πέρυσι, με τον αριθμό τους να είναι αυξημένος κατά περισσότερο από 20% σε σχέση με το 2016, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός Germany Trade & Invest (GTAI).

«Οι επιπτώσεις του Brexit γίνονται σταδιακά αισθητές», δήλωσε ο ειδικός του GTAI Τόμας Μπόζογιαν, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι η πιο ελκυστική ευρωπαϊκή χώρα για βρετανικές επενδύσεις και η δεύτερη παγκοσμίως πίσω από τις ΗΠΑ.

Ο GTAI ανακοίνωσε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός εταιριών υποβάλουν ερωτήματα για τη Γερμανία και ότι αναμένει η αύξηση των επενδύσεων να συνεχιστεί.

«Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι εάν θα μετακινηθεί περισσότερη παραγωγή από τη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη», δήλωσε η Ίρις Κιρς από τον GTAI. Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες επενδύσεις αφορούν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τον κλάδο υπηρεσιών, καθώς και την τεχνολογία της πληροφορίας και τις εταιρίες λογισμικού.

Συνολικά, 1.910 εταιρίες μετακινήθηκαν στη Γερμανία από το εξωτερικό πέρυσι, φέρνοντας μαζί τους 29.000 θέσεις εργασίας.

Ο μεγαλύτερος επενδυτής ήταν οι ΗΠΑ με 276 έργα, ξεπερνώντας την Κίνα που επένδυσε σε 218 έργα. Επιπλέον, καταγράφηκαν 1.925 ξένες επενδύσεις λόγω εξαγορών, συγχωνεύσεων ή απόκτηση ποσοστού.

Πέρυσι, ο αριθμός των Βρετανών στους οποίους δόθηκε γερμανική υπηκοότητα ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ, όπως ανακοίνωσε χθες η στατιστική υπηρεσία της χώρας, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στην πιθανότητα το Brexit να περιορίσει την ελευθερία μετακίνησης.