Σπριντ 25 ημερών για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης

Σπριντ 25 ημερών για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης

Μέχρι τις 14 Ιουνίου το πολυνομοσχέδιο αλλά και οι νέες αντικειμενικές αξίες

Μέσα σε τέσσερις ημέρες, χωρίς ξενύχτια και εμπλοκές η τεχνική συμφωνία κυβέρνησης – ευρωπαίων για την τέταρτη αξιολόγηση έκλεισε με συμβιβασμούς και από τις δυο πλευρές.

Μέχρι και την Τετάρτη το βράδυ τα κείμενα του Staff Level Agreement θα πάρουν την τελική τους μορφή ώστε το Eurogroup της Πέμπτης να επικυρώσει την τεχνική συμφωνία. Αμέσως μετά η κυβέρνηση ξεκινά έναν αγώνα δρόμου για να κλείσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα καταθέτοντας ως τις 15 Ιουνίου πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα υλοποιούνται αυτές οι δεσμεύσεις, που θα ανοίξουν τον δρόμο για μία συνολική συμφωνία για χρέος και μεταμνημονιακή παρακολούθηση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Στην ίδια σύνοδο αναμένεται να εγκριθεί και η τελευταία δόση του 3ου Μνημονίου, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί για το «μαξιλάρι ρευστότητας» εν όψει της εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι ξεκάθαρο πως επιθυμούν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Τι θα γίνει στη συνέχεια, το τοπίο παραμένει θολό αλλά τα δεδομένα είναι δύσκολα για την ελληνική κυβέρνηση καθώς η Γερμανία εξακολουθεί να πιέζει για σκληρή μεταμνημονιακή επιτήρηση με όρους και προϋποθέσεις για τη διευθέτηση του χρέους σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Στις διαπραγματεύσεις της τέταρτης αξιολόγησης συμφωνήθηκε ότι δέκα από 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων η πώληση του 17% της ΔΕΗ, το Καζίνο στο Ελληνικό αλλά και η τοποθέτηση μόνιμων γενικών διευθυντών στο δημόσιο θα ενταχθούν στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα υποχρεώσεων της χώρας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Σε αυτή τη φάση το ΔΝΤ επέλεξε να διαφοροποιηθεί και προκειμένου να τονίσει τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» που έχει με το Βερολίνο για το θέμα του ελληνικού χρέους επέλεξε να στείλει και το ανάλογο μήνυμα, βλέποντας την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει. Από την άλλη δεν παρέλειψε να βάλει και τους γνωστούς «αστερίσκους» στις μεταρρυθμίσεις (δημοσιονομικές, διαρθρωτικές) υποστηρίζοντας διά του εκπροσώπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ότι οι εκκρεμότητες αυτές θα πρέπει να διευθετηθούν.

Η συμφωνία για αντικειμενικές – ΕΝΦΙΑ

Στο φορολογικό μέτωπο, κυβέρνηση και δανειστές, συμφώνησαν αρχικά επί της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών στα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Το παιχνίδι των τελικών επιβαρύνσεων – ελαφρύνσεων στο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων παραμένει ανοιχτό.

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων τιμών σε περίπου 10.000 ζώνες σε όλη την Ελλάδα έχει ήδη καθοριστεί και ο τελικός λογαριασμός θα προκύψει μετά από μία δοκιμαστική εκκαθάριση του φετινού φόρου ακινήτων που θα γίνει στις αρχές Ιουνίου. Το τεστ προσομοίωσης θα δείξει το δρόμο για τις απαιτούμενες ή μη διορθώσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ 2018.

Με τις νέες αντικειμενικές, οι λεγόμενες λαϊκές συνοικίες όπως Κερατσίνι και Πέραμα θα δουν αυξήσεις και πιθανότατα οι ιδιοκτήτες των περιοχών αυτών θα κληθούν να πληρώσουν φουσκωμένο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ φέτος. Στις λεγόμενες ακριβές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες μπορεί να μειωθούν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μειωθεί και ο ΕΝΦΙΑ.

1
σχόλιο
  1. avatar Panos sirianos

    Otan xeronte i danistes stenaxorumetha emis

Παρακαλούμε περιμένετε ...