Πρώτο θέμα στο Εurogroup της Παρασκευής η Ελλάδα

Πρώτο θέμα στο Εurogroup της Παρασκευής η Ελλάδα

Το αναπτυξιακό σχέδιο, η ελάφρυνση χρέους και η μεταμνημονιακή εποπτεία επί τάπητος

Το ελληνικό ζήτημα θα είναι το πρώτο θέμα της συνεδρίασης του Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας την Παρασκευή, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη ατζέντα που έδωσε στη δημοσιότητα το Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, τα θεσμικά όργανα (Koμισιόν, ΕΚΤ και ESM) θα ενημερώσουν τους 19 υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στην τρέχουσα δ΄ αναθεώρηση του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει τη συνολική αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης.

Το αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο συντάσσεται σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές αρχές, είναι ένας από τους πυλώνες, στους οποίους βασίζεται η έξοδος της Ελλάδας απο τα μνημόνια. Οι άλλοι πωλώνες είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, η ελάφρυνση του χρέους και η μεταμνημονιακή εποπτεία.Στην συνάντηση θα συζητηθεί το αποκαλούμενο γαλλικό σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους, που συνδέει τις ετήσιες αποπληρωμές με την ελάφρυνση του χρέους και η μεταμνημονιακή εποπτεία, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η ελληνική πλευρά θα πάει στο Eurogroup με όπλο το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ το 2017, που ανακοινώθηκε χθες. Ωστόσο, οι προσδοκίες για κάποια συμφωνία επι του πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν φαίνεται πως θα ευοδωθούν, καθώς δεν προέκυψε κάτι συγκεκριμένο στις συζητήσεις που έγιναν στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στους βασικούς δανειστές της χώρας.