Νέα «βουτιά» της τουρκικής λίρας προβλέπει η Goldman Sachs

Νέα «βουτιά» της τουρκικής λίρας προβλέπει η Goldman Sachs

Τα χειρότερα έρχονται, εάν δεν υπάρξει αποφασιστική νομισματική πολιτική σύσφιξης

«Η περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας είναι "εγγυημένη" και είναι πολύ πιθανό το νόμισμα να επιστρέψει στην πτώση μετά τις εκλογές του Ιουνίου, αν δεν υπάρξει αποφασιστική νομισματική πολιτική σύσφιξης», σύμφωνα με νέα έκθεση της Goldman Sachs για τις αγορές συναλλάγματος.

Όπως τονίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, από τις χώρες υψηλού ρίσκου, η Τουρκία είναι ίσως η μόνη, στην οποία η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με την περίοδο 2013-2015, με ένα έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το οποίο συνεχώς διευρύνεται και τον πληθωρισμό να μην μπορεί να χαλιναγωγηθεί. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο η Goldman Sachs είχε εκτιμήσει, ότι η τουρκική λίρα θα υποτιμηθεί περαιτέρω φέτος και θα υποαποδόσει σημαντικά έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών υψηλής απόδοσης.

Είχε δε κρούσει το «καμπανάκι κινδύνου» για sell-off στις τελευταίες της προβλέψεις για τα νομίσματα της περιοχής στις αρχές Μαρτίου. Ακόμα και μετά την ανάκαμψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών από τον Ερντογάν, οι πρόσφατες κινήσεις έχουν οδηγήσει το νόμισμα πολύ πάνω από την πρόβλεψη 12μήνου της Goldman Sachs για ισοτιμία 3,90 λίρες ανά δολάριο. Η αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας αυτή την εβδομάδα, μπορεί να εξασφαλίσει μια περίοδο σταθερότητας για την τουρκική λίρα, ειδικά εάν επεκταθεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, περιορίζοντας τις πιέσεις εξωτερικής χρηματοδότησης.

Ωστόσο, στο μεσοπρόθεσμα διάστημα η Goldman Sachs παραμένει επιφυλακτική, σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα ξεκινήσει την απαιτούμενη πορεία για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, που θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για την οικονομία, περιορίζοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και φέρνοντας τον πληθωρισμό προς τον στόχο. Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα αλλάζει τις προβλέψεις της, για να προσαρμόσει σε αυτές την εκτίμησή της για κάποια σταθερότητα βραχυπρόθεσμα, αλλά και περαιτέρω υποτίμηση μεσοπρόθεσμα. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ισοτιμία δολαρίου/λίρας θα φθάσει το 3,90 σε 3 μήνες, το 4,15 σε 6 μήνες και το 4,40 σε 12 μήνες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...