Τσακαλώτος: Μας πίεσαν πάρα πολύ οι θεσμοί για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Τσακαλώτος: Μας πίεσαν πάρα πολύ οι θεσμοί για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Οι δανειστές ζητούσαν μείωση του αριθμού συντελεστών για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Για ασφυκτική πίεση από τους θεσμούς έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε απάντησή του στη Βουλή προς τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρη Κρεμαστινό σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και το μεταφορικό ισοδύναμο.

Όπως ενέφερε χαρακτηριστικά «οι θεσμοί δεν αρνηθήκανε, ότι υπάρχει δυνατότητα να έχεις μειωμένο ΦΠΑ, για να έχεις νησιώτικη πολιτική», ωστόσο -πρόσθεσε- «είπανε ότι εάν έχεις πολλούς συντελεστές, υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα να φοροδιαφεύγεις». «Γι' αυτό» τόνισε «μας πίεσαν πάρα πολύ -και γι' αυτό έγινε αυτό που έγινε- για να έχουμε λιγότερους συντελεστές, ώστε να μην μπορεί να φοροδιαφεύγει κανείς».

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε, ότι «εγώ ποτέ δεν πείστηκα με το επιχείρημα αυτό των θεσμών. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος, ότι το κλειδί για να μειώσεις την φοροδιαφυγή, είναι η μείωση του αριθμού των συντελεστών ΦΠΑ». Σύμφωνα με τον ίδιο «για να λυθεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, πρέπει ο κάθε απασχολούμενος, ο κάθε έμπορος, ο κάθε επαγγελματίας, η κάθε επιχείρηση, να έχει μικρή πιθανότητα ότι θα γίνει έλεγχος, αλλά να ξέρει, ότι θα είναι πολύ σοβαρές οι συνέπειες, όταν βρεθεί να φοροδιαφέυγει».

Τόνισε ότι «για να φθάσουμε εκεί, πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα» και συμπλήρωσε ότι «εγώ έχω κάνει και αυτοκριτική και το ανέφερε και ο συνάδελφος της ΝΔ στην ερώτησή του, ότι ήμασταν υπεραισιόδοξοι στο πόσο γρήγορα μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Είμαι ειλικρινής σε αυτό, είναι πολύπλοκο το ζήτημα, έχουμε κάνει αρκετά βήματα, έχουμε όμως πολλά ζητήματα ακόμα».

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε, ότι «συμφωνώ με την λογική για την τιμωρία και το πως μπορεί να λειτουργήσει αυτό, νομίζω όμως, ότι η φοροδιαφυγή χρειάζεται πάρα πολλά μέτρα και μια πολύπλοκη και πολύ σύνθετη προσέγγιση. Εάν υπάρξει από την κυβέρνησή μας -που υπάρχει- και από μελλοντικές κυβερνήσεις αυτή η βούληση, νομίζω θα λύσει ένα μεγάλο συστημικό πρόβλημα της κοινωνίας».

Σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο είπε, ότι «το βλέπουμε σαν καλό μέτρο ασχέτως της αντικατάστασης του μειωμένου ΦΠΑ». Ανέφερε δε χαρακτηριστικά, ότι «δεν πρέπει ο άνθρωπος που πουλάει γεωργικά προϊόντα σε κάποιο νησί, να έχει μεγαλύτερο κόστος, απ'ότι έχει κάποιος που τα φέρνει από τον Βόλο στην Αθήνα».