Στο παρασκήνιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ κρίνεται το χρέος και η επόμενη ημέρα των μνημονίων

Στο παρασκήνιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ κρίνεται το χρέος και η επόμενη ημέρα των μνημονίων

Στην Ουάσινγκτον μεταφέρεται το διαπραγματευτικό παιχνίδι για την Ελλάδα

Κεντρικοί τραπεζίτες, υπουργοί Οικονομικών, ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι χρηματιστηριακών οίκων και ξένων funds θα βρεθούν αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον όπου πραγματοποιείται η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Για την Αθήνα θα είναι μία σύνοδος - σταθμός αφού όλοι οι πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος θα βρίσκονται εκεί προκειμένου να καταλήξουν: στον χαρακτήρα που θα έχει η «επόμενη ημέρα» μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, το νέο πλαίσιο εποπτείας, τη φόρμουλα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενδεχομένως και τα περιθώρια αλλαγών στους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια - και όχι μόνο για τα πρώτα τέσσερα, ως το 2022, που θα διαρκέσει το νέο «πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης», όπως το βάφτισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 27 Απριλίου προβλέπεται να είναι ένα 12ημερο – φωτιά για την κυβέρνηση. Τις ημέρες αυτές, αναμένεται και ένα μπαράζ εκθέσεων και δημοσιοποίησης στοιχείων για την Ελλάδα. Μέσα από τις εξαμηνιαίες εκθέσεις του ΔΝΤ (World Economic Outlook, Fiscal Monitor, Global Financial Stability Report) θα δημοσιοποιηθούν οι νέες εκτιμήσεις των τεχνοκρατών του Ταμείου για την πορεία και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Οι εκθέσεις αυτές θα συμπέσουν με τις ανακοινώσεις που θα κάνει στις 23 Απριλίου η Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, το οποίο σύμφωνα με το πρώτο επίσημο δελτίο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, διαμορφώθηκε στο 3,7% του ΑΕΠ τον περασμένο χρόνο χωρίς τα ποσά που δόθηκαν για κοινωνικό μέρισμα.

Οι ανακοινώσεις της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανοίξουν τον Μάιο τη συζήτηση για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Το υπερ πλεόνασμα του 2017 αναμένεται να αποτελέσει το διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης προκειμένου να αποτρέψει την περικοπή κατά 3.000 ευρώ του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2019 (μαζί με τις συντάξεις) που ζητάει το ΔΝΤ, και το μέτρο, που θα φέρει έξτρα φόρους έως 650 ευρώ σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, να τεθεί σε εφαρμογή από το 2020 όπως έχει ψηφιστεί.

Αρκετοί παρατηρητές θεωρούν ότι σε αυτήν τη σύνοδο θα μάθουμε περισσότερα για τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ στη συνέχεια εάν δηλαδή «επιβιβαστεί» στο ελληνικό πρόγραμμα ενεργοποιώντας την κατ’ αρχήν συμφωνία που έχει «κλείσει» με την Ελλάδα (Stand-By Arrangement) η οποία εξαρτάται από την παράμετρο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Θα ακολουθήσει το Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας στις 27 Απριλίου όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο της επόμενης ημέρας, στο οποίο ήδη γίνονται διορθώσεις μετά τις παρατηρήσεις των δανειστών οι οποίοι έχουν «κοκκινίσει» τα σημεία που αφορούν την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.