Το μαγαζάκι που άνοιξε στην Πάτρα το 1926 και εξελίχθηκε σε ένα ισχυρό διεθνές brand

Το μαγαζάκι που άνοιξε στην Πάτρα το 1926 και εξελίχθηκε σε ένα ισχυρό διεθνές brand

Τα ελληνικά ποδήλατα που κάνουν διεθνή καριέρα

Ακούγοντας κανείς το όνομά της, νομίζει ότι πρόκειται για κάποια ξένη μεγάλη εταιρεία. Ίσως αμερικανική, αγγλική, γερμανική, ποιος ξέρει; Πιθανόν πολλοί από μας να έχουν καβαλήσει τα ποδήλατά της νομίζοντας ότι κατασκευάζονται σε κάποιο εργοστάσιο-θηρίο στο εξωτερικό. Κι όμως: τα ποδήλατα της Ideal Bikes είναι... ελληνικότατα!

Γράφει ο Σπύρος Πιστικός

Πρόκειται για μία επιχείρηση που λειτουργεί απρόσκοπτα από το 1926, όταν ιδρύθηκε (ως ποδηλατάδικο) από τον Νίκο Μανιατόπουλο, στον Άγιο Βασίλειο Πατρών. Εκεί βρίσκονται και σήμερα οι εγκαταστάσεις της: τα γραφεία της, αλλά και το εργοστάσιό της, στο οποίο παράγονται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ποδήλατα για όλες τις χρήσεις και όλα τα γούστα. Επικεφαλής της εταιρείας είναι ο γιος του Νίκου Μανιατόπουλου, Άγγελος, ο οποίος συνεχίζει με μεράκι αυτό που ξεκίνησε ο πατέρας του.

Και ύστερα ήρθε η… Ρίτα και ο ΕΤ

Προσφυγόπουλο από τη Σμύρνη, μετά τη μικρασιατική καταστροφή ο Νίκος Μανιατόπουλος εγκαταστάθηκε στην Πάτρα, όπου έμαθε την τέχνη του ποδηλάτου. Χάρη στη σκληρή δουλειά του κατάφερε να δημιουργήσει ένα ποδηλατάδικο, που με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε σε μία βιομηχανία παραγωγής ποδηλάτων.

Για να εξελιχθεί όμως η Ideal Bikes σε αυτό που είναι σήμερα χρειάστηκε, πέρα από τη σκληρή δουλειά, και μία δόση τύχης. Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» το 2015 ο Άγγελος Μανιατόπουλος, ήταν η δεκαετία του 1970, όταν ο ιδρυτής της Ideal Bikes αρρώστησε βαριά, και ο ίδιος μαζί με τον αδελφό του, Κωνσταντίνο, κλήθηκαν να αναλάβουν τις τύχες της επιχείρησης. Η αλλαγή σκυτάλης συνέπεσε με την πρώτη πετρελαϊκή κρίση του 1974, η οποία ανάγκασε πολλούς καταναλωτές να επιλέξουν ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους, αλλά και με τη… Ρίτα Παβόνε, μία ηθοποιό της εποχής η οποία σε μία ταινία εμφανιζόταν να οδηγεί ένα σπαστό ποδήλατο, εκτοξεύοντας τις πωλήσεις των ποδηλάτων αυτών, που τότε είχαν πρωτοκυκλοφορήσει.

Ακολούθησε το 1979 η δεύτερη πετρελαϊκή κρίση, αλλά και μία άλλη ταινία με ένα πολύ χαρακτηριστικό ποδήλατο: Το «ΕΤ, ο Εξωγήινος». Χάρη σε αυτήν την ταινία ήταν αυτή τη φορά οι πωλήσεις των ποδηλάτων τύπου ΒΜΧ που εκτοξεύθηκαν.

Όμως όλα αυτά θα ήταν απλώς χαμένες ευκαιρίες αν οι αδελφοί Μανιατόπουλοι δεν είχαν το δικό τους όραμα. Και το όραμά τους ήταν μία επιχείρηση εξωστρεφής, με το βλέμμα στραμμένο όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά και στο εξωτερικό. Όταν ανέλαβαν την Ideal Bikes τα δύο αδέλφια, είχαν στα χέρια τους απλώς ένα ποδηλατάδικο που έκανε λιανεμπόριο και περιορισμένο χονδρεμπόριο σε παραπλήσιους νομούς. Όμως υπό την καθοδήγησή τους η εταιρεία επεκτάθηκε σταδιακά σε όλη την Ελλάδα, και από τη δεκαετία του 1990 και μετά σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ο δύσκολος δρόμος της… ξενιτιάς

Η αρχή ήταν δύσκολη, καθώς οι ξένοι κοιτούσαν με… μισό μάτι την ελληνική εταιρεία, υποτιμώντας όμως την ποιότητα των προϊόντων της - «νόμιζαν ότι οι Έλληνες καλλιεργούμε μόνο ντομάτες», είχε πει χαρακτηριστικά ο Άγγελος Μανιατόπουλος στην «Καθημερινή». Όμως τα ποδήλατα της Ideal Bikes τελικά κέρδισαν φανατικούς οπαδούς, και σήμερα η εταιρεία συνεργάζεται με αντιπροσωπείες σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Ισπανία και η Ολλανδία.

Το brand της είναι εξάλλου πλέον αναγνωρίσιμο στις σκανδιναβικές χώρες και στη Γερμανία, ενώ τα ποδήλατά της συχνά πρωταγωνιστούν σε τοπικά πρωταθλήματα, τα πάνε περίφημα σε διαγωνισμούς, ενώ έχουν κερδίσει και την εμπιστοσύνη των απλών καταναλωτών που τα χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους, που είναι και η καλύτερη απόδειξη για την υψηλή τους ποιότητα.

Η ποιότητα αυτή είναι και το μυστικό της Ideal Bikes. «Πολλοί ξέρουν πώς να φτιάξουν ένα ποδήλατο, αλλά λίγοι ξέρουν πώς να φτιάξουν ένα καλό ποδήλατο. Και οι υπεργολάβοι δεν αφήνονται στην τύχη τους. Είμαστε εκεί και εξασφαλίζουμε τις πιστοποιήσεις που χρειάζονται προκειμένου τα εξαρτήματα να πληρούν τις αυστηρές ευρωπαϊκές νόρμες ασφαλείας που συντελούν στην κατασκευή των ποιοτικών προϊόντων μας», με τα λόγια του ίδιου του Άγγελου Μανιατόπουλου.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα

Στην Ideal Bikes μπορεί κανείς να βρει ποδήλατα για δρόμο ή off road, αλλά και παιδικά ποδήλατα για την πρώτη γνωριμία των παιδιών με ένα αγαπημένο μέσο μεταφοράς. Από το 2014 διαθέτει επίσης E-bikes: πρόκειται για ηλεκτρικά ποδήλατα, είτε δρόμου είτε off-road, τα οποία έχουν επιτυχία κυρίως στο εξωτερικό, όμως σιγά-σιγά τα γνωρίζει και η ελληνική αγορά.

Ίσως εκεί να βρίσκεται το μέλλον των ποδηλάτων – και αυτή τη φορά δε χρειάζεται να συμβεί καμία πετρελαϊκή κρίση για να δώσει ώθηση στις πωλήσεις της Ideal Bikes. Με τη διορατικότητα και το μεράκι της, η ελληνική εταιρεία έχει χτίσει ένα ισχυρό brand με πιστούς υποστηρικτές σε Ελλάδα και εξωτερικό, που δεν έχει ανάγκη τα γυρίσματα του καιρού για να πετύχει. Αρκεί που όλοι πια γνωρίζουν πως τα ποδήλατά της διαθέτουν ποιότητα εφάμιλλη αυτής των κορυφαίων κατασκευαστών ποδηλάτων στον κόσμο, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι Έλληνες δεν είμαστε καλοί μόνο στο να παράγουμε… ντομάτες και ελαιόλαδο.

12
σχόλια
 1. avatar βασίλης ο επιμένων

  Οι Πατρινοί κάτοικοι θα θέλαμε να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε ότι αφορά τις πετυχημένες εταιρείες και βιομηχανίες του τόπου τους και σαφέστατα πιο υποστηρικτικοί προς Αυτές που συνεχίζουν το Έργο τους έως και σήμερα!
  Μια αναδρομή στον χαμένο επιχειρηματικό πυρήνα που υπήρχε σε αυτήν την Πόλη,θεωρώ ότι πρέπει να προβληματίζει τους κατοίκους της!
  Άν απαντηθεί ειλικρινά το Γιατί,τότε θα ξανακερδίσουν το δικαίωμα του σχολιασμού!!

 2. avatar Γιώργος

  Στην Ελλάδα είμαστε ότι θέλουμε λέμε

 3. avatar George P

  Παιδιά οντως τα ποδήλατα ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ στο εργοστάσια της Πάτρας.
  Δεν κατασκευάζονται στην Ελλάδα.Απλά συναρμολογούνται.
  Το πλαίσιο ειναι κατασκευασμένο σε εργοστάσια της Κίνας,
  Τι ελληνικό προιον και πράσινα άλογα!!

  1. avatar NothingTalksAboutSomething

   Τα ποδήλατα σχεδιάζονται στην Ελλάδα, με προδιαγραφές που ορίζονται στην Ελλάδα από Έλληνες μηχανικούς. Όπου χρησιμοποιούνται υπεργολάβοι, ο έλεγχος και η αξιολόγησή τους γίνεται από ΈΛληνες μηχανικούς, ενώ ο έλεγχος των προμηθευόμενων υλικών γίνεται επίσης στην Ελλάδα από Έλληνες μηχανικούς. Τα ποδήλατα συναρμολογούνται στο εργοστάσιο της Πάτρας (ναι, από Έλληνες μηχανικούς), με προδιαγραφές συναρμολόγησης που έχουν οριστεί στην Ελλάδα.
   Ναι, κάποιοι στην Ελλάδα είχαν (και έχουν) όραμα, όρεξη για δουλειά, επιμονή, υπομονή, και θέληση.

   1. avatar γιωργος

    ολα τα καλα ποδηλατα εχουν ανταλλακτικα shimano. Οι σκελετοι ειναι συνηθως κορεατικοι. πες μου δηλ τι σχεδιαζουν εδω? το λογοτυπο?

 4. avatar Jerry

  ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ...!!!!!

 5. avatar Kostas 1972

  Η τελική τιμη του προϊόντος/ αγαθού ,
  ειναι άμεσα συνδεδεμένη με τους φόρους που επιβάλει η κάθε χώρα στο προϊόν η αγαθό το οποίο ειναι προς πώληση , το ΦΠΑ, ειδικοί δασμοί / φόροι η τέλη με την ισχύουσα νομοθεσία της κάθε χώρας προσδιορίζουν την συνολική τιμη πώλησης , άρα παράπονα κανε στο κράτος κ όχι στην οποιαδήποτε ελληνική εταιρία που παραπαίει να αναπτυχθεί στο εξωτερικό

 6. avatar Μπούμπης

  Οντως από τα καλύτερα ποδήλατα που κυκλοφορούν στην Πάτρα εδώ και πολλές δεκαετίες. Ο Μανιατόπουλος, που είχε το μαγαζί του στο επάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου Α΄(Κεντρική πλατεία που γίνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κάθε αποκριά), ήταν το σήμα κατατεθέν για την αγορά ποδηλάτου στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή της.-

  1. avatar Γιάννης +λάκης

   Δυστυχώς όπως και σε πολλές άλλες Ελληνικές εταιρείες στο Εξωτερικό οι τιμές των προϊόντων τους είναι πολύ χαμηλότερες χωρίς να μπορεί να αιτιολογηθεί αυτή η διαφορά.
   Έχω στείλει email σε τρείς εταιρίες μια απο αυτές και η ideal χωρίς να απαντήσουν ποτέ το γιατί.

   1. avatar VogonPoet

    Για διάφορους λόγους σαν και αυτούς που ήδη ανεφερθησαν παραπάνω (και ειδικά ο ΦΠΑ).
    Γιατί πιστεύεις οτι πρέπει να σου γνωστοποιήσουν τους λόγους αυτούς όμως?
    Δεν είναι καν είδος πρώτης ανάγκης και σε κάθε αγορά μπορούν να έχουν διαφορετική τιμολογιακή πολιτική (όπως συμβαίνει στα περισσότερα προϊόντα από παπούτσια μέχρι αυτοκίνητα).
    Μπορείς να ψωνίσεις απο το εξωτερικό αν πιστεύεις οτι σε συμφέρει και τέλος.

   2. avatar Γιάννης Τ

    Αιτιολογείται από το ότι στην Ελλάδα το κράτος (εφορία & ΕΦΚΑ) είναι 50-50 συνέταιρος. Και λίγο λέω...

    1. avatar Μπαμπίνος

     Και τον ΦΠΑ θα συμπλήρωνα εγώ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...