Το Χόλιγουντ κινδυνεύει να χάσει δισεκατομμύρια από τους δασμούς στην Κίνα

Το Χόλιγουντ κινδυνεύει να χάσει δισεκατομμύρια από τους δασμούς στην Κίνα

Πολλοί ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά έως το 2020

Εκτός από τα βάσανα του #MeToo και του #TimesUp που αντιμετωπίζει το Χόλιγουντ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έριξε λάδι στη φωτιά όταν ανακοίνωσε τους εμπορικούς δασμούς σε βάρος της Κίνας τον περασμένο μήνα που ίσως έχουν σοβαρέςεπιπτώσεις στην κερδοφορία της αμερικανικής βιομηχανίας του κινηματογράφου.

Ο Τοντ Σούμακ, χρηματοοικονομικό στέλεχος στο Χόλιγουντ, εξέφρασε τις ανησυχίες του αλλά είναι μόνο ένας από τους παράγοντες της αμερικανικής βιομηχανίας κινηματογράφου που είναι διατεθειμένος να μιλήσει ανοικτά. Λίγα άλλα στελέχη των κινηματογραφικών στούντιο θέλησαν να υψώσουν τη φωνή τους φοβούμενοι αντίποινα.

Σε αίτημα του Xinhua να σχολιάσουν τους δασμούς του Τραμπ, η NBC Universal και η MGM απάντησαν με ένα ηχηρό «Κανένα σχόλιο», ενώ άλλα στούντιο αγνόησαν τελείως το ερώτημα. Η Fox, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν εξέφρασε ανησυχίες για τη ριζοσπαστική προσέγγιση του Τραμπ.

«Ο αντίκτυπος στο Χόλιγουντ θα μπορούσε να είναι σοβαρός», δήλωσε ο Σούμακ. «Και από την Κίνα και από τον Τραμπ. Επί του παρόντος διαπραγματευόμαστε νέα όρια (στον αριθμό των ταινιών) με την Κίνα – όλα αυτά είναι τώρα στον αέρα. Και ο Τραμπ είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί τη δύναμή του για να εκδικηθεί τους επικριτές του και σιχαίνεται το Χόλυγουντ. Όλως παραδόξως, αυτό ίσως λειτουργήσει υπέρ του Χόλιγουντ σε ό,τι αφορά τους Κινέζους».

Καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιδρούν αρνητικά στις ανακοινώσεις του Τραμπ και την απάντηση της Κίνας, το Χόλιγουντ έχει πολλά να χάσει εάν ένας εμπορικός πόλεμος τορπιλίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την Κίνα.

Πολλοί ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά έως το 2020.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου βρίσκονται σε παρατεταμένες συνομιλίες με τους Κινέζους ομολόγους τους για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα διευρύνει το ισχύον όριο του αριθμού των ξένων ταινιών, κυρίως blockbusters του Χόλιγουντ, που επιτρέπεται να βγαίνουν κάθε χρόνο στις κινεζικές κινηματογραφικές αίθουσες. Αυτή η νέα διαμάχη μεταξύ των δύο εμπορικών γιγάντων ίσως θέσει σε κίνδυνο αυτές τις σημαντικές συνομιλίες.

Σήμερα, 34 ξένες ταινίες επιτρέπονται κάθε χρόνο στις κινεζικές κινηματογραφικές αίθουσες, βάσει του μοντέλου του διαμοιρασμού των εσόδων, με τους ξένους παραγωγούς να λαμβάνουν το 25% των συνολικών κερδών παραγωγής, αφού έχουν συνυπολογιστεί όλες οι δαπάνες διανομής και προβολής. Άλλες τουλάχιστον 30 ξένες ταινίες επιτρέπονται μέσω της καταβολής τέλους παραχώρησης, οι οποίες είναι συνήθως είναι διαθέσιμες μέσω video-on-demand ή κανάλια online streaming.

Πριν από την τελευταία εκτόξευση απειλών από τον Λευκό Οίκο, η Κίνα άφηνε να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να αυξήσει τα όρια αυτά, ενδεχομένως να αυξήσει το ποσοστό επί των κερδών για τους ξένους παραγωγούς και να καταργήσει τις περιόδους κατά τις οποίες στις αίθουσες βγαίνουν μόνο κινεζικές ταινίες.

Καθώς η ζήτηση για ταινίες στην Κίνα είναι πολύ υψηλή, ιδιαίτερα σε μικρότερες πόλεις όπου άλλες μορφές διασκέδασης είναι σπάνιες, αυτές οι κινήσεις θεωρήθηκαν ως μια ενδεχομένως αμοιβαία επωφελή εξέλιξη που θα οδηγούσε σε περαιτέρω αύξηση του αριθμού των κινηματογραφικών αιθουσών στην Κίνα και θα γέμιζε κατά συνέπεια τα ταμεία τους.

Υπήρχαν επίσης ελπίδες ότι περισσότερες κινεζικές εταιρίες ίσως να έχουν τη δυνατότητα να διανέμουν ξένες ταινίες στην Κίνα, καθιστώντας τη βιομηχανία περισσότερο ανοικτή στην αγορά, και ότι τα στούντιο του Χόλιγουντ ίσως έχουν τη δυνατότητα να εκφέρουν γνώμη ως προς τις ημερομηνίες προβολής των ταινιών τους.

Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει αυξανόμενη απαισιοδοξία στους αναλυτές και τα στελέχη του Χόλιγουντ.

Ο Ντέρεκ Σίζορς από το American Enterprise Institute εξέφρασε την ανησυχία του στο περιοδικό Variety. «Τα όρια για τον αριθμό των ταινιών είναι ακριβώς το είδους του στόχου, με το οποίο θα απειλούσαν οι Κινέζοι ως απάντηση σε αυτούς τους δασμούς», αποκάλυψε. «Οι δασμοί δεν θα πλήξουν ιδιαίτερα την Κίνα, αλλά θα θέλουν να αποτρέψουν περαιτέρω κινήσεις. Ενώ η προσοχή επικεντρώνεται σε προϊόντα όπως η σόγια, η Κίνα προτιμά μικρότερους και πιο γνωστούς στόχους», προειδοποίησε.

Δύσκολα μπορεί να βρει κανείς ένα στόχο πιο γνωστό από τη βιομηχανία του κινηματογράφου, που λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των θαυμαστών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε όλο τον κόσμο.

Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με την Κίνα το μόνο που θα κάνει είναι να πλήξει την κερδοφορία του Χόλιγουντ, εξαιτίας της αυξανόμενης εξάρτησής του από μια χώρα, της οποία το box office έχει αυξηθεί από τα 1,47 δισεκ. δολάρια το 2010 στα 8,6 δισεκ. δολάρια σε μόλις επτά χρόνια, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 600%.

Ωστόσο, οι προοπτικές δεν είναι τελείως απαισιόδοξες…

Ο γνωστός δικηγόρος του Χόλιγουντ Λίντσεϊ Κόνερ, συμπρόεδρος του τμήματος Entertainment and Media στην εταιρία Manatt, Phelps & Philips, εμφανίστηκε λίγο πιο αισιόδοξος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Variety, υποστηρίζοντας ότι μια συγκρατημένη απάντηση της Κίνας στους δασμούς του Τραμπ ίσως αποτελέσει καλό οιωνό για το Χόλιγουντ.

«Αναπόφευκτα θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα στη γενικότερη σχέση των δύο χωρών», δήλωσε. «Αλλά τα κοινά συμφέροντα που έχουν το Χόλιγουντ και η Κίνα στη βιομηχανία του θεάματος θα διατηρηθούν για πολύ καιρό ακόμα».