Οι κατηγορίες φορολογούμενων που πρέπει να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις

Οι κατηγορίες φορολογούμενων που πρέπει να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις

Σε ποιον κωδικό πρέπει να τις δηλώσουν

Απαλλαγή από την υποχρέωση να κρατούν τις αποδείξεις για να χτίζουν το αφορολόγητο έχουν πάρει εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Οι συγκεκριμένες δαπάνες μετρούν στο αφορολόγητο και αν γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο επιβεβαιώνονται από τις τράπεζες που στέλνουν τα στοιχεία στην εφορία.

Για τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 τα ελάχιστα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται το αφορολόγητο είναι τα ακόλουθα:

  • 10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
  • 15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
  • 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.

Σημειώνεται ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού χρήματος.

Ωστόσο θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσεις αποδείξεις για τις αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών και να δηλώσουν το ποσό των δαπανών με αποδείξεις στον κωδικό 049-050 του Ε1.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κωδικός 049-050 δεν θα είναι κλειδωμένος.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να παρέμβουν και να προσθέσουν δαπάνες οι οποίες ενδεχομένως δεν θα εμφανίζονται όπως για παράδειγμα πληρωμές που έχουν γίνει με μεταφορά χρηματικών ποσών από τον λογαριασμό τους σε λογαριασμό ελεύθερου επαγγελματία π.χ. γιατρού ο οποίος δεν έχει δηλωθεί ως επαγγελματικός.

Ποιοι πρέπει να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις

Από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής εξαιρούνται οι φορολογούμενοι από 70 ετών και άνω, άτομα με αναπηρία 80% και άνω , όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε και του Ε.Ο.Χ ( υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013) που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών. Εξαιρούνται επίσης τόσο από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής όσο και την προσκόμιση αποδείξεων για την πραγματοποίηση δαπανών, οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ε.Ε, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας ή σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.

Για όσους φορολογούμενους εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμών με πλαστικό χρήμα, απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσης αξίας , με βάση την ίδια κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και όσοι εξαιρούνται από την υποχρέωση ηλεκτρονικών δαπανών για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο, θα πρέπει να συνεχίσουν να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις ( 10% του φορολογητέου εισοδήματος για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, 15% στο κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισοδήματος) προκειμένου κατοχυρώσουν το αφορολόγητο και να μην απειληθούν με έξτρα φόρο 22% στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες και τις συγκεντρωθείσες αποδείξεις.