Οι τράπεζες σέρνουν το χορό των απωλειών στο Χρηματιστήριο

Πτωτικά κινήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας και τις 980 μονάδες, με τις τράπεζες να “σέρνουν το χορό” και τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 200 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 976,95 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,85%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται μόλις στα 44 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης περιορίστηκε στις 199,30 μονάδες, υποχωρώντας σε ποσοστό 3,26%.

Πτωτικά αντέδρασαν και οι ευρωπαϊκές αγορές στις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, καθώς οι επενδυτές ήλπιζαν σε ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, κάτι που δε συνέβη. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,53%, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,19%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,22%.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, που εμφανίζεται ανυποχώρητος παρά τις αντιδράσεις, οδηγεί σε βαριές απώλειες το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, που νωρίτερα έφτασαν και το 8%, ενώ τώρα κυμαίνονται στο 5,13%.

Παράλληλα, η μείωση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ πυροδοτεί εκ νέου τη συζήτηση για το αν η Fed θα διατηρήσει το πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, με τους τρεις δείκτες της Γουολ Στριτ να κινούνται για την ώρα οριακά ανοδικά, σε ποσοστό όχι άνω του 0,15%.

Οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι είχαν πάντως ασυνήθιστα ευεργετική επίδραση στο ευρώ, που ενισχύεται έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3172 (+0,60%).