Η Κύπρος αύξησε τις αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα καθώς το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, που περιλαμβάνει την έκτακτη φορολόγηση των καταθέσεων, φαίνεται να αιφνιδίασε τους επενδυτές που φοβούνται ότι η απόφαση αυτή θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Η αξία των κυπριακών ομολόγων έπεσε κατακόρυφα ενώ η αυξημένη ζήτηση για γερμανικά ομόλογα --που θεωρούνται τα λιγότερο επισφαλή στην Ευρωζώνη- έριξε την απόδοση τους στο χαμηλότερο σημείο τους εφέτος.

Οι Βρυξέλλες πάντως τονίζουν ότι το μέτρο της φορολόγησης των καταθέσεων δεν πρόκειται να εφαρμοστεί σε άλλες περιπτώσεις παρά μόνο στην Κύπρο.

Μολονότι δεν σημειώθηκε πανικός, το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας ενέτεινε το φόβο ότι η σπουδή για απόσυρση χρημάτων μπορεί να επεκταθεί και σε μεγαλύτερες οικονομίες, υποψήφιες για ένταξη σε παρόμοια σχέδια διάσωσης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Τα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας αυξήθηκαν κατά 8 μονάδες βάσης στο 5,01% ενώ τα ιταλικά έφτασαν στο 4,67%, με αύξηση 6 μονάδων βάσης. Αντιθέτως, η απόδοση των γερμανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας έπεσε στο 1,37%, στο χαμηλότερο σημείο από τις αρχές του έτους.