Καταρρέει μακριά από τις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο

Με ισχυρή πτώση έκλεισε για μία ακόμα μέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, φτάνοντας τις πέντε διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, με τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο να κυριαρχούν και σήμερα στο ταμπλό.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στο πιο χαμηλό του επίπεδο για το 2013, στις 936,57 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 2,79%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα ΧΧΧ εκατ. ευρώ.

Η "Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή" σχολιάζει: "Ακόμη μια, ιδιαίτέρως, αρνητική συνεδρίαση η σημερινή για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με το Γενικό Δείκτη να χάνει ποσοστό 2,79% συμπληρώνοντας 5 σερί πτωτικές συνεδριάσεις και συνολικές απώλειες της τάξεως του 7.5%. Η συνολική καθαρή αξία παρουσίασε αύξηση και διαμορφώθηκε στα 67εκ€. Για μια ακόμη ημέρα στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκε ο τραπεζικό κλάδος με ημερήσιες απώλειες της τάξεως του 7,12% και sell-off σχεδόν σε όλες τις μετοχές του κλάδου. Απο τις μαζικές πωλήσεις δε ..γλύτωσαν ούτε οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι με τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil και Ελλάκτωρα να καταγράφουν σημαντικές απώλειες της τάξεως του 4,89%, 4,05%, 7,31%, 4,93% και 6,03% αντίστοιχα. Στα διεθνή διατηρείται το θετικό κλίμα με τις ευρωπαικές και αμερικάνικες αγορές να καταγράφουν μικρά κέρδη".

Πράγματι, μικρά κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ενισχύεται κατά 0,26%, τον DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,19% και τον CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,39%.

Θετικό το άνοιγμα και στη Γουολ Στριτ, με τον Dow Jones να επεκτείνει το ιστορικό υψηλό του πάνω από τις 14.300 μονάδες και τους τρεις κύριους δείκτες να κινούνται σε θετικό έδαφος, μετά την απρόσμενη μείωση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.

Έντονα ανοδικά κινείται την ίδια στιγμή το ευρώ έναντι του δολαρίου, αντιδρώντας θετικά στις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται οριακά πάνω από το 1,31, στο 1,3101 (+1,03%).