Οι ανησυχίες της Fed… ανησυχούν τους επενδυτές

Με καθόλου καλό μάτι δεν είδαν οι επενδυτές στη Γουολ Στριτ τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον περασμένο Ιανουάριο, στα οποία φαίνεται πως αρκετά στελέχη ανησυχούν για το κόστος και τους κινδύνους του προγράμματος αγοράς ομολόγων και ζητούν τον πρόωρο τερματισμό του. Έτσι, προς το τέλος της συνεδρίασης το ήδη αρνητικό κλίμα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να καταγραφούν σημαντικές απώλειες.

Η Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή σχολιάζει: “Boυτιά μετά από καιρό για τους δείκτες στη Wall Street με τον Dow να κλείνει κάτω από τις 14000 μονάδες υποχωρώντας κατά 0.79%, ενώ ακόμα ισχυρότερες ήταν οι απώλειες για S&P (-1,24%) και Nasdaq (-1,45%) . H δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed έδειξε ότι υπάρχουν αρκετές φωνές στα ενδότερα της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας που εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την ακολουθούμενη χαλαρή νομισματική πολιτική. Συνέπεια αυτού ήταν η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι όλων των κύριων νομισμάτων καθώς και η κάθετη πτώση της τιμής του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να κλείνει με πτώση 2,5%".

Μεγάλη πτώση σημείωσε και η τιμή του χρυσού, που το τελευταίο διάστημα έχει πάρει την κατιούσα και σήμερα έφτασε στα 1,561,70 δολάρια ανά ουγγιά (-2,65%), ενώ έντονα πτωτικά κινήθηκε και το αργό πετρέλαιο, που διαμορφώθηκε στα 94,46 δολάρια ανά βαρέλι (-2,28%), όπως και το μπρεντ, που έκλεισε στα 115,30 δολάρια ανά βαρέλι (-1,89%).

Έντονα αποδυναμώνεται την ίδια στιγμή το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3276 (-0,84%).