Αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξετάζει η Fed

Τις ανησυχίες αρκετών στελεχών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σχετικά με το κόστος και το ρίσκο του προγράμματος αγοράς αμερικανικών ομολόγων αποκαλύπτουν τα πρακτικά της συνάντησης της Fed τον περασμένο Ιανουάριο.

Όπως αναφέρουν τα πρακτικά, αρκετοί εκ των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι μία αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, του κόστους και των κινδύνων που ενέχει το πρόγραμμα, και η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, πιθανόν να οδηγήσει την επιτροπή που ελέγχει την πολιτική της Fed να σταματήσει πρόωρα το πρόγραμμα, δηλαδή πριν αρχίσει να διαφαίνεται μία ουσιαστική βελτίωση στις προοπτικές της αγοράς εργασίας, όπως είναι ο αρχικός σχεδιασμός.

Από την άλλη πλευρά, άλλοι αξιωματούχοι της Fed απέρριπταν αυτή την άποψη, τονίζοντας ότι η πρόωρη εγκατάλειψη του προγράμματος ενείχε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους, καθώς θα έστελνε λάθος μηνύματα στην αγορά.

Ακούστηκε μάλιστα και μία διαφορετική πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Fed θα σταματούσε πρόωρα το πρόγραμμα, όμως δε θα προχωρούσε για μακρά περίοδο στην πώληση ομολόγων.

Πάντως, τελικά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, και να το επανεξετάσει τον Μάρτιο, με βάση την αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.