Εξετάζεται αύξηση του φόρου στις πωλήσεις μετοχών

Στην αύξηση του φόρου 0,2% που επιβάλλεται στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία φέρεται να έχει δεύτερες σκέψεις για την επιβολή του φόρου υπεραξίας στα κέρδη από μετοχές.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας δέχθηκε εισηγήσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την ηγεσία του ΧΑΑ και φορείς της κεφαλαιαγοράς ώστε να αναβληθεί η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας, η οποία θα λειτουργούσε καθαρά υπέρ των επενδυτών με αλλοδαπή έδρα που ουσιαστικά δεν θα φορολογούνταν οχυρωμένοι πίσω από τις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολόγησης και θα αποδεκάτιζε του Έλληνες επενδυτές πλήττοντας έτσι άμεσα τις συναλλαγές στο Χρηματιστηριο Αθηνών.

Το θέμα απασχόλησε χθες διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών όπου διατυπώθηκαν εισηγήσεις για αύξηση του υφιστάμενου φόρου που επιβάλλεται με συντελεστή δύο τοις χιλίοις στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών για συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε αυτό.

Σημειώνεται πως ο φόρος αυτός υπολογίζεται επί της αξίας πώλησης των μετοχών και βαρύνει τον πωλητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, χωρίς να εξετάζεται η ιθαγένεια και ο τόπος που διαμένουν ή κατοικούν ή έχουν την έδρα τους και ανεξάρτητα αν έχουν απαλλαγή από οποιονδήποτε φόρο ή τέλος από διατάξεις άλλων νόμων.