Κέρδη για το γενικό δείκτη, απώλειες για τις τράπεζες

Η πτώση του τραπεζικού δείκτη, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, δεν επηρέασε αρνητικά τον γενικό δείκτη, που έκλεισε με άνοδο.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 840,73 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,09%, ενώ αντίθετα ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 4,34% και διαμορφώθηκε στις 246,82 μονάδες.

Η “Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή" σχολιάζει: “Συνεδρίαση... δύο ταχυτήτων η τελευταία της εβδομάδας με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει μεν ποσοστό της τάξεως του 1,09%, τον τραπεζικό ωστόσο κλάδο να καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξεως του 4,34% εν μέσω φημολογιών περί καθολικής συμμετοχής των τραπεζικών ιδρυμάτων στο buy back του ελληνικού χρέους. Το βιβλίο προσφορών θα κλείσει στις 19.00 ώρα Ελλάδος οπότε και θα έχουν κατατεθεί οι τελικές προσφορές ομολόγων. Για μία ακόμη ημέρα ξεχώρισαν οι τίτλοι των ΟΤΕ και ΔΕΗ με ημερήσια κέρδη της τάξεως του 4,37% και 3,78% αντίστοιχα ενώ αντίθετα Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψαν ισχυρές απώλειες της τάξεως του 6,47% και 5,82% αντίστοιχα. Η συνολική καθαρή αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44εκ€ ενώ για μια ακόμη ημέρα ένας σημαντικός αριθμός μετοχών εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με ισχυρά κέρδη και αυξημένους όγκους συναλλαγών”.

Θετικό κλίμα έφεραν στα διεθνή χρηματιστήρια οι ανακοινώσεις για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει άνοδο 0,17%, τον CAC 40 στο Παρίσι να κερδίζει 0,18%, ενώ μόνο ο DAX στη Φρανκφούρτη κινείται ελαφρώς πτωτικά, στο -0,15%.

Σε θετικό έδαφος βρίσκεται και ο Dow Jones στο άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς καταγράφει κέρδη 0,25%.

Πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να έχει πέσει στο 1,2916, σε ποσοστό 0,42%.