Στο “πράσινο” άνοιξαν Ευρώπη και Αθήνα

Θετικό κλίμα επικρατεί σήμερα στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά λίγες ώρες πριν το κλείσιμο της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. Το ΧΑ κινείται ανοδικά με κέρδη 0,3% στις 834 μονάδες.

Όπως αναφέρουν από τη Δεπόλας Χρηματιστηριακή: "Ιδιαιτέρως κρίσιμη η σημερινή ημέρα οσον αφορά στην κατάληξη του προγράμματος buy back του ελληνικού χρέους καθώς στις 19.00 κλείνει το βιβλίο προσφορών. Σύμφωνα με τους κύκλους της αγοράς οι τραπεζίτες κατάφεραν να εξασφαλίσουν δυο διαβεβαιώσεις απο τον υπουργό Οικονομικών. Η πρώτη αφορά στην προστασία των μελών του διοικητικού συμβουλίου από τυχόν αστικές ευθύνες, ως απόρροια της απόφασής για συμμετοχή στο πρόγραμμα της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. Η δεύτερη διαβεβαίωση αφορά στην αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα φορολογικά τους βιβλία στο 100%. Μένει βέβαια να φανεί αν τα σενάρια αυτά θα επιβεβαιωθούν και οι διαβεβαιώσεις αυτές θα γίνουν όντως πράξη. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται πως θα περιμένουν μέχρι αργά το απογευμα ωστε να έχουν μια καλύτερη εικόνα της εξέλιξης της διαδικασίας και αναλόγως θα προσφέρουν με τη σειρα του ομόλογα προκειμένου να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος. Ετσι, σήμερα μέχρι το μεσημέρι θα συγκληθούν τα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών προκειμένου να αποφασίσουν και τυπικά την συμμετοχή της κάθε τράπεζας στο πρόγραμμα"

Με άνοδο 0,14% άρχισαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Παρισιού, την επομένη μιας συνεδρίασης που έκλεισε με θετικό πρόσημο 0,31%, το υψηλότερο από το καλοκαίρι του 2011, και εν αναμονή των μηνιαίων στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ, τα οποία παρακολουθούν στενά οι αγορές.

Στη Φρανκφούρτη ο χρηματιστηριακός δείκτης DAX άνοιξε με άνοδο 0,07% και διαμορφώθηκε στις 7.539,78 μονάδες, μετά το κλείσιμο χθες στις 7.534,54 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,1%, με κέρδη 6 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 5.907,42 μονάδες, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση που έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από μέσα Οκτωβρίου.