Προγράμματα μαθητείας για 7.000 νέους

Προγράμματα μαθητείας για νέους συζήτησαν την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τους κοινωνικούς εταίρους. Οι όροι για τη μαθητεία είναι αμοιβή 400 ευρώ για 40ωρη εβδομαδιαία εργασία και ασφάλιση για τον κλάδο υγείας, αλλά όχι για σύνταξη. Το πρόγραμμα θα διαρκεί τέσσερις ή πέντε μήνες. Επίσης, 7.000 νέοι θα επιδοτηθούν με 10.000 ευρώ ο καθένας, προκειμένου να ανοίξουν δική τους επιχείρηση.

Τα βασικά σημεία των προγραμμάτων δόθηκαν στους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους το αργότερο έως τη Δευτέρα, ώστε να νομοθετηθούν το συντομότερο δυνατό.

Θετικά αντιμετώπισαν τις προτάσεις του υπουργείου οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε η ΓΣΕΕ.

“Η συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου αποτελεί καθ' αυτή ένα θετικό γεγονός” τόνισε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας. Ο κ. Βρούτσης αναγνώρισε ότι υπάρχουν μεταξύ των εταίρων διαφορετικές απόψεις, αλλά και πολλά σημεία σύγκλισης.

Πρόσθεσε ότι στους άμεσους στόχους του υπουργείου είναι να ενσωματωθούν αρμονικά οι αρμοδιότητες των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας και να κατευθυνθούν σε τομείς δράσης, όπως ο Κοινωνικός Τουρισμός.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup, υποστήριξε ότι “αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας και δόθηκε μια μεγάλη ευκαιρία με την απομείωση του χρέους”. “Η διευθέτηση του ζητήματος της δόσης δημιουργεί καλύτερη ψυχολογία και θα έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά” τόνισε ο κ. Βρούτσης.