EURES: Το πιο χρήσιμο εργαλείο όταν αναζητάτε εργασία εντός της ΕΕ

Σκοπός της πύλης EURES είναι η παροχή πληροφοριών, συμβουλών και υπηρεσιών πρόσληψης / τοποθέτησης (ανεύρεση κατάλληλων θέσεων εργασίας) των υπηρεσιών προς όφελος των εργαζομένων και των εργοδοτών, καθώς και προς όφελος κάθε πολίτη που επιθυμεί να επωφεληθεί από την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων. 

Το EURES ξεκίνησε το 1994 και είναι ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης των κρατών μελών του ΕΟΧ (οι χώρες της ΕΕ συν Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και των άλλων οργανώσεων που συενεργάζονται. Η Ελβετία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη συνεργασία. 

Το EURES παρέχει τις υπηρεσίες του σε άτομα που αναζητούν εργασία, καθώς και στους εργοδότες μέσω του δικτύου του που αποτελείται από περίπου 900 συμβούλους EURES και το λοιπό προσωπικό των οργανισμών υποδοχής EURES, καθώς και μέσω των online εργαλείων που διατίθενται στο portal EURES. 

Υπό το πρίσμα της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης , η πλατφόρμα και το δίκτυο EURES όλο και περισσότερο χρησιμοποιείται από το 2012 και θα μπορούσε έτσι να συμβάλει ενεργά στην άμβλυνση των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας. 

Οι ενέργειες του δικτύου EURES συνεχίστηκαν κατά το 2012 Η πύλη λαμβάνει σήμερα πάνω από δύο εκατομμύρια επισκέψεις μηνιαίως. 

Η EURES διοργάνωσε διάφορες Ευρωπαϊκές ημερίδες εργασίας και άλλες εκδηλώσεις προσλήψεων για να υποστηρίξει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της κινητικότητας των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρώτη πιλοτική φάση του στοχευμένου προγράμματος κινητικότητας «Η πρώτη σας θέση εργασίας μέσω του EURES» ξεκίνησε βοηθώντας τους νέους πολίτες της ΕΕ ηλικίας 18-30 ετών για να βρουν δουλειά σε άλλα κράτη μέλη . Το πρόγραμμα συνδυάζει την προσαρμοσμένη αντιστοίχιση θέσεων εργασίας και την εξεύρεση εργασίας για εργαζομένους με οικονομικά κίνητρα της Ε.Ε ( συμβολή στα έξοδα ταξιδίου για τις συνεντεύξεις εργασίας , την εκπαίδευση πριν την έναρξη της διαδικασίας, και τις ενέργειες ολοκλήρωσης του προγράμματος).

 

Από το 2014, το EURES θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να εντείνει περαιτέρω την αντιστοίχιση και την τοποθέτηση δυναμικού του και επομένως να στηρίξει την αύξηση της κινητικότητας και της απασχόλησης στην Ευρώπη. 

Η πύλη EURES θα πρέπει να ανανεωθεί. Μία νέα έκδοση της εφαρμογής με online βιογραφικό, θα πρέπει να ξεκινήσει, που μαζί με σημαντικές βελτιώσεις του εργαλείου "Αναζήτηση εργασίας", θα επιτρέψει την καλύτερη αντιστοίχιση μεταξύ των βιογραφικών σημειωμάτων και των κενών θέσεων εργασίας.

Όσοι αναζητούν θέση εργασίας μέσω του EURES μπορούν να κάνουν upload και να κάνουν edit το βιογραφικό τους. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο τέτοιοι λογαριασμοί (Jobseekers accounts), στο EURES. 

Οι εργοδότες που εγγράφονται στο portal του EURES μπορούν να ψάξουν και να επικοινωνήσουν με όσους αναζητουν εργασία, οι οποίοι έχουν καταχωρήσει τα βιογραφικά τους στο EURES portal. Υπάρχουν πάνω από 30.000 εργοδότες που είναι καταχωρημένοι στο portal του EURES. 

Χρύσα Τσιώτση

Δικηγόρος

 LL.M in Information Technology and Telecommunications Law 

University of Strathclyde in Glasgow - U.K 

[email protected]