Μεταναστευτικό ρεύμα νοσηλευτών προς τη Γερμανία

Διαρκώς αυξανόμενη είναι η ανεργία στην Ελλάδα ακόμα και σε επαγγέλματα που στο παρελθόν δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα όπως είναι αυτά του κλάδου της υγείας.

Ήδη πολλοί είναι οι γιατροί που επιλέγουν πλέον το εξωτερικό, καθώς οι αμοιβές που προσφέρονται είναι αρκετά υψηλότερες από την Ελλάδα ενώ και η ανεργία είναι μηδενική.

Φαίνεται, όμως, ότι μετά τους γιατρούς σειρά παίρνουν και πολλοί νοσηλευτές. Για τη μετανάστευση νοσηλευτών στο εξωτερικό και ειδικά στη Γερμανία το news.gr απευθύνθηκε στον κ. Αρσένη της εταιρείας euromedicals, με έδρα την Κολωνία και στην οποία απευθύνονται πολλοί επαγγελματίες υγείας.

Όπως δήλωσε, κάθε εβδομάδα κατά δεκάδες ανέρχονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές που απευθύνονται στην εταιρεία, ενώ ιδιαίτερα αυξημένος το τελευταίο διάστημα είναι ο αριθμός των νοσηλευτών, ο οποίος αυξάνεται ραγδαία. 

Το αυξημένο ενδιαφέρον των Ελλήνων νοσηλευτών αποδίδεται από τη μια πλευρά στην ανεργία που μαστίζει τον κλάδο στην Ελλάδα (σε δυο προκηρύξεις κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ κατέθεσαν αιτήσεις 1347 άνεργοι νοσηλευτές των ΤΕΙ) και από την άλλη στο γεγονός ότι μόνο στο χώρο της νοσηλευτικής υπάρχουν αυτή τη στιγμή κατά τον κ. Αρσένη περισσότερες από 100.000 κενές θέσεις εργασίας με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να εντοπίζεται στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Ο ίδιος εκτιμά ότι "η ζήτηση στον υγειονομικό χώρο θα παραμείνει και αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί περισσότερο. Η πρόοδος της ιατρικής και η γήρανση του πληθυσμού είναι οι δύο βασικοί λόγοι για αυτή την εξέλιξη".

Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές και τα προσόντα τα οποία απαιτούνται, ο κ. Αρσένης ανέφερε ότι το πιο σημαντικό είναι η γνώση της γερμανικής γλώσσας (στο επίπεδο Β2) καθώς και πτυχίο ιατρικής ή ΑΕΙ/ΤΕΙ νοσηλευτικής (επειδή είναι τα μόνα που αναγνωρίζονται ως νοσηλευτές στη Γερμανία). Όσον αφορά την αναγνώριση των τίτλων σπουδών  η αναγνώριση γίνεται χωρίς προβλήματα.

Στο φλέγον ζήτημα των αμοιβών ο κ. Αρσένης δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι "αμοιβές είναι κατοχυρωμένες συνδικαλιστικά, συνήθως με συμβόλαιο απεριορίστου χρόνου και άλλες πρόσθετες παροχές είναι αυτονόητες. Οι συνθήκες εργασίας είναι επίσης πολύ καλές. Ο βασικός μισθός εξαρτάται από γεωγραφικούς παράγοντες (Ανατολική ή Δυτική Γερμανία, μέγεθος πόλης ή χωριού κλπ.), από τον εργοδότη (δημόσιο νοσοκομείο, μεγάλο ή μικρό ιδιωτικό νοσοκομείο κλπ.), αλλά και από τον υποψήφιο (ηλικία, με ή χωρίς προϋπηρεσία, εξειδίκευση κλπ.) και κυμαίνεται από 2.000 έως 3.000 ευρώ μικτά. Ο καθαρός μισθός εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση (-15 έως 35%). Οι αμοιβές για εφημερίες, σαββατοκύριακα, γιορτές κλπ. είναι επιπρόσθετες στο βασικό μισθό".

Σημαντικό είναι,επίσης, το γεγονός ότι μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος για την επαγγελματική κινητικότητα (MobiPro-EU) χρηματοδοτείται η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας στην Ελλάδα. Τα βήματα του προγράμματος είναι τα εξής:

- Εύρεση εργασίας (με προσυμβόλαιο) και ακολούθως.

- εκκίνηση των μαθημάτων Γερμανικών (680 διδακτικές ώρες, περίπου έξι μήνες με καθημερινά μαθήματα) έως το επίπεδο Β2 με ορολογία στην Ελλάδα.

Ο κ. Αρσένης δεν παρέλειψε να επιστήσει την προσοχή όσων επιλέξουν μια εταιρεία που θα μεσολαβήσει για την εύρεση εργασίας στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, είπε: "Κλείνοντας να σας αναφέρω, πως δυστυχώς υπάρχουν και άτομα ή εταιρίες που εκμεταλλεύονται αυτή την επαγγελματική ανάγκη των συμπατριωτών μας αποκλειστικά για προσωπικό τους όφελος. Όχι μόνο στην γαστρονομία, αλλά και στον υγειονομικό χώρο. Εχθές άκουσα πάλι για ένα περιστατικό με Έλληνα μεσάζοντα από το Ανόβερο. Παρόμοια περιστατικά υπάρχουν πολλά, μερικές μέρες πριν άκουσα για 20 νοσηλευτές από την Ισπανία, τους οποίους έφεραν εδώ και τους παράτησαν στην τύχη τους".

Ο κ. Αρσένης, τέλος, εξέφρασε την ελπίδα, πως οι ιατροί και νοσηλευτές που εγκαταλείπουν αναγκαστικά την πατρίδα μας να επιστρέψουν μετά από μερικά χρόνια πίσω, οπλισμένοι με μία επιπρόσθετη ξένη γλώσσα και εμπειρία στο εξωτερικό.

Φαίνεται λοιπόν ότι μετά τους γιατρούς και τους νηπιαγωγούς τον δρόμο για τη Γερμανία αναμένεται να επιλέξουν και πολλοί νοσηλευτές.

Καλόγηρος Βασίλειος