Τα ποδήλατα αφήνουν δεύτερα και καταϊδρωμένα τα αυτοκίνητα

Γνωρίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι αγαπούν τα ποδήλατά τους, αναφερόμενοι τουλάχιστον στους κατοίκους του Άμστερνταμ και του Παρισιού. Σε καμία περίπτωση μάλιστα δεν υπολείπεται η Δανία, η οποία έχει ειδικούς δρόμους για ποδήλατα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δημοσιογράφος του NPR, Lauren Frager, η Ισπανία έχει ερωτική σχέση ετών με τα αυτοκίνητα, ενώ αρχίζει να αναπτύσσει μία ανάλογη και με το ποδήλατο. Μάλιστα, όπως είπε, για πρώτη φορά, οι πωλήσεις ποδηλάτων ξεπέρασαν εκείνες των αυτοκινήτων. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελλάδα, όπου το 2012 πουλήθηκαν 320.000 ποδήλατα σε αντίθεση με τις πωλήσεις 58.000 αυτοκινήτων. 

Το γεγονός αυτό, είναι ένας καλός λόγος για να δούμε τι συμβαίνει στις 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα στη Μάλτα και την Κύπρο τα στοιχεία πωλήσεων αυτοκινήτων δεν ήταν διαθέσιμα και αυτομάτως τέθηκαν εκτός σύγκρισης.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του NPR, στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης οι πωλήσεις ποδηλάτων ξεπέρασαν εκείνες των αυτοκινήτων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν πτώση, καθώς οι πωλήσεις τη χρονιά που πέρασε ήταν οι χαμηλότερες των τελευταίων 20 ετών.

Οι αντίστοιχοι αριθμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σαφώς καλύτεροι. Τον περασμένο μήνα, οι πωλήσεις αυτοκινήτων σκαρφάλωσαν στα ποσοστά προ ύφεσης. Παρόλ' αυτά οι αυτοκινητοβιομηχανίες ήρθαν αντιμέτωπες με ένα ακόμα γεγονός: Οι εκατομμυριούχοι δεν ενδιαφέρονται πια για την αγορά αυτοκινήτων. Από την άλλη η αγορά ποδηλάτου μοιάζει πανίσχυρη.