Ο Αθήνα 9.84 γίνεται 30 ετών!

Ο Αθήνα 9.84 γίνεται 30 ετών!

Ο δημοτικός σταθμός της ελληνικής πρωτεύουσας είναι ο πρώτος σταθμός της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας

Τριάντα χρόνια λειτουργίας γιορτάζει αύριο 31 Μαΐου ο «Αθήνα 9.84»! Ο ραδιοφωνικός σταθμός του δήμου Αθηναίων εξέπεμψε για πρώτη φορά στις 31 Μαΐου του 1987.

Πρόκειται για τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας (δηλαδή της εποχής που το ραδιόφωνο έφυγε από την «κρατική ομπρέλα») και λειτούργησε με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Αθηναίων, Μιλτιάδη Έβερτ.

Πρώτος διευθυντής του σταθμού ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζαννετάκος.

Αρχικά, ο σταθμός εξέπεμψε χωρίς άδεια λειτουργίας, από ένα κτίριο του δήμου Αθηναίων στην οδό Λιοσίων.

Δυο χρόνια μετά την πρώτη εκπομπή του σταθμού, την 1η Οκτωβρίου του 1989, ιδρύθηκε η Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας του Δήμου Αθηναίων, στην οποία υπάγεται ιδιοκτησιακά ο 9.84.

Το 1999, οι εγκαταστάσεις μεταφέρθηκαν εκεί που παραμένουν μέχρι σήμερα, στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων στην οδό Πειραιώς, στο Γκάζι.

Πολλοί γνωστοί Έλληνες δημοσιογράφοι και παραγωγοί ραδιοφώνου πέρασαν από τα «μικρόφωνα» του 9.84, μεταξύ αυτών η Όλγα Τρέμη, η Έλενα Κατρίτση, ο Ιωσήφ Αβράμογλου, ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος, ο Άκης Εβένης, ο Γιώργος Πολυχρονίου κ.ά.

Μεταξύ των πλέον γνωστών καλλιτεχνών που διατέλεσαν πρόεδροι του ραδιοσταθμού ήταν η ηθοποιός και δημοτική σύμβουλος Μάρω Κοντού.

Τη δημιουργία του 9.84 ακολούθησαν και άλλοι δημοτικοί σταθμοί: του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και δεκάδων άλλων δήμων που έχουν τους δικούς τους δημοτικούς ραδιοσταθμούς.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του Αθήνα 9.84, ο δήμος Αθηναίων αναφέρει: «Τριάντα χρόνια μετά, ο Αθήνα 9,84, καθιερωμένος στη συνείδηση των πολιτών για την πολυφωνία, το κύρος και την προσήλωσή του στην ελεύθερη πληροφόρηση, κοιτάει με αισιοδοξία και πάλι μπροστά. Αξιόπιστος και βιώσιμος».

Αύριο, Τετάρτη 31 Μαΐου, στις 20:30, ο «Αθήνα 9,84» διοργανώνει μία μουσική βραδιά στην αυλή της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, στο Γκάζι, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του σταθμού. Στην εκδήλωση είναι καλεσμένοι όλοι οι ακροατές, για να «σβήσουν τα κεράκια» με τους ανθρώπους του σταθμού. Επίσης καθ' όλη τη διάρκεια της αυριανής ημέρας, το πρόγραμμα του «Αθήνα 9,84» θα είναι ειδικά διαμορφωμένο για τα 30 χρόνια ελεύθερης ραδιοφωνίας.