ΕΣΗΕΑ για υπόθεση Γεωργούλη: «Η έλλειψη ευαισθησίας και σεβασμού δεν ταιριάζει στη δημοσιογραφία»

ΕΣΗΕΑ για υπόθεση Γεωργούλη: «Η έλλειψη ευαισθησίας και σεβασμού δεν ταιριάζει στη δημοσιογραφία»

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών για την δημοσιοποίηση του ονόματος και φωτογραφίας του φερόμενου θύματος

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποδοκιμάζει την απρόκλητη έκθεση στη δημοσιότητα φερόμενων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, όπως στην πρόσφατη υπόθεση Γεωργούλη, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Η ΕΣΗΕΑ συνεχίζει τονίζοντας ότι «ιστοσελίδες αρχικά και στη συνέχεια μερίδα του αθηναϊκού Τύπου δημοσίευσαν το όνομα και τη φωτογραφία του φερόμενου θύματος χωρίς τη συναίνεσή του και χωρίς να αναλογιστούν το μήνυμα που στέλνουν στα άτομα που έχουν υποστεί ή υφίστανται κάθε είδους βία και παρενοχλήσεις. Το λειτούργημα του δημοσιογράφου πρέπει να ενθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν και όχι να τα εκθέτει σε πλήρη δημόσια θέα, στο βωμό μιας κακώς εννοούμενης ανάγκης πληροφόρησης. Το ρεπορτάζ σαφώς πρέπει να είναι μαχητικό και να υπηρετεί την ενημέρωση, αλλά η τελική επιλογή των στοιχείων που δημοσιοποιούνται, θα πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη σύνεση και ενσυναίσθηση, ιδίως σε υποθέσεις που σχετίζονται με παιδική κακοποίηση και έμφυλη βία. Η καταγγέλλουσα αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις σε ανάρτησή της στο λογαριασμό της στο facebook».

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η έλλειψη ευαισθησίας και σεβασμού δεν ταιριάζει στη δημοσιογραφία».