Οι οικογένειες των θυμάτων του μακελειού στο Κολοράντο αντιδρούν για την ταινία «Τζόκερ»

Οι οικογένειες των θυμάτων του μακελειού στο Κολοράντο αντιδρούν για την ταινία «Τζόκερ»

Τι γράφουν σε επιστολή τους

Οικογένειες των θυμάτων του μακελειού το 2012 σε κινηματογράφο στη διάρκεια προβολής ταινίας του Μπάτμαν «Ο Σκοτεινός Ιππότης: η επιστροφή» έστειλαν επιστολή στη Warner Bros εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη νέα ταινία «Τζόκερ» και καλώντας το κινηματογραφικό στούντιο να αναλάβει δράση κατά της βίας με πυροβόλα όπλα.

Στην επιστολή αυτή, που δημοσιεύθηκε σε πολλούς ιστότοπους, εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η ταινία προβάλλει με θετικό τρόπο, όπως εκτιμούν, έναν χαρακτήρα όπως ο Τζόκερ.

«Όταν μάθαμε ότι η Warner Bros θα κυκλοφορήσει μια ταινία με τίτλο "Τζόκερ", η οποία παρουσιάζει το πρόσωπο αυτό ως πρωταγωνιστή με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει αίσθημα συμπόνιας προς αυτόν, μας προκάλεσε έκπληξη», ανέφεραν οι συγγενείς των θυμάτων στην επιστολή προς την διευθύνουσα σύμβουλο του στούντιο Αν Σαρνόφ.

Οι οικογένειες δεν ζητούν από τη Σαρνόφ να αποσύρει την ταινία ή να την τροποποιήσει, όμως η Warner Bros αντέδρασε επισημαίνοντας ότι «ούτε το μυθοπλαστικό πρόσωπο του Τζόκερ ούτε η ταινία στηρίζουν με οποιοδήποτε τρόπο τη βία στην πραγματική ζωή».

«Δεν είναι η πρόθεση της ταινίας, ούτε των δημιουργών της και του στούντιο να παρουσιάσουν το πρόσωπο αυτό ως ήρωα», τονίζει η Warner Bros αναφερόμενη στην ταινία, που θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις ΗΠΑ στις 4 Οκτωβρίου.

Στην επιστολή τους οι οικογένειες καλούν τη Σαρνόφ και τη Warner Bros να πάψουν να στηρίζουν οικονομικά τους πολιτικούς που εμποδίζουν την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή. Παράλληλα ζητούν από το στούντιο και τους επικεφαλής του να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να πιέσουν το Κογκρέσο να νομοθετήσει προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και να παράσχουν οικονομική ενίσχυση σε ενώσεις που στηρίζουν θύματα και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ένας 24χρονος άνοιξε πυρ το 2012 σε κινηματογράφο στην πόλη Ορόρα του Κολοράντο, με αποτέλεσμα να σκοτώσει 12 ανθρώπους και να τραυματίσει 70 όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ταινία «Τζόκερ» έχει λάβει ιδιαίτερα θετικές κριτικές και αναμένεται να κυριαρχίσει στις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ. Όμως έχει προκαλέσει και αντιδράσεις για τον τρόπο που παρουσιάζει τις νοητικές ασθένειες και τη βία.