Οι ακραίες εικόνες, η εμπειρία ζωής του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και η άγνοια

Οι ακραίες εικόνες, η εμπειρία ζωής του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και η άγνοια

Λίγες ώρες πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ένας Κόσμος», ο δημιουργός του μιλάει στο news.gr

«Ένας Κόσμος», είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ με την υπογραφή του Χριστόφορου Παπακαλιάτη το οποίο θα προβληθεί απόψε στις 20.00 μέσα από τη συχνότητα του Alpha. Ο δημιουργός του, προτιμά να το χαρακτηρίζει «μια ταινία χωρίς σενάριο, μια ιστορία με αληθινούς ήρωες».

Από τη Σοφία Πελεκάνου

Τρεις χώρες τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο ίδιες. Εικόνες γεμάτες συναισθήματα με τοπία μαγικά πλαισιωμένα από αληθινές ιστορίες αποτυπωμένες στην οθόνη με τη ματιά του ηθοποιού.

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, λίγες ώρες πριν την προβολή του οδοιπορικού του σε Γκάνα, Νεπάλ και Ελλάδα παραχώρησε συνέντευξη στο news.gr και μοιράστηκε τις σκέψεις του, αναφέρθηκε στις εικόνες που αποτυπώθηκαν για πάντα μέσα του αλλά και στο κοινό που έχουν οι τρεις αυτές χώρες.

Οι ακραία διαφορετικές χώρες και εκατοντάδες εικόνες

Αφορμή γι’ αυτό το «ταξίδι» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη υπήρξε η πρόσκληση της ActionAid Hellas. Ποια ήταν η πρώτη του σκέψη όταν του ζητήθηκε από την ActionAid Hellas να κάνει μια
ταινία χωρίς σενάριο; «Ότι θέλω να την ζήσω αυτήν την εμπειρία. Θυμάμαι είπα αμέσως ΝΑΙ» τονίζει ο ηθοποιός.

Γκάνα, Νεπάλ και Ελλάδα, τρεις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση και κάθε μια αντιμετωπίζει τα δικά της ακραία προβλήματα. Ποιες εικόνες θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό του; «Δεν είναι μία εικόνα. Είναι πάρα πολλές. Αυτό είναι και το διαφορετικό σε ένα τέτοιο ταξίδι. Το ότι έρχεσαι αντιμετώπος με εκατοντάδες εικόνες που όλες τους είναι ακραία διαφορετικές μεταξύ τους.»

Τα κοινά που ενώνουν Γκάνα, Νεπάλ και Ελλάδα

Όσο διαφορετικές και αν φαντάζουν οι τρεις αυτές χώρες, είναι ένας κόσμος. Υπάρχουν δυο κοινά στοιχεία ανάμεσα τους και ο Χριστόφορς Παπακαλιάτης τα εντόπισε κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού του. «Τα παιδιά. Τα παιδιά είναι το κοινό. Αλλά και η αξιοπρέπεια που όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως χωράς και γλώσσας, επιζητούν» λέει στο news.gr.

Η προετοιμασία που δεν είναι ποτέ αρκετή για ένα τέτοιο ταξίδι

Ένα τέτοιο ταξίδι κρύβει εκπλήξεις και προκαλεί ανάμεικτα πρωτόγνωρα συναισθήματα. «Είχα πολύ σωστή ενημέρωση από την ActionAid για όλες τις αποστολες και έγινε ένας
πολύ οργανωμένος σχεδιασμός από τις ActionAid της Γκάνα και του Νεπάλ, έτσι ώστε
να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως. Έτσι δεν φανταζόμουν κάτι διαφορετικό από αυτό που
είδα» λέει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης και προσθέτει: « Όμως όσο προετοιμασμένος και αν είσαι για ένα τέτοιο ταξίδι, είναι πολύ διαφορετικό να το βιώνεις από να το διαβάζεις ή να το συζητάς σε ένα γραφείο. Αν μου έκανε εντύπωση κάτι, αυτό ήταν στην Αφρική που μετά τις πρώτες μέρες άρχισα να προσαρμόζομαι και να λειτουργώ πολύ άνετα. Η Αφρική είναι ένα μαγικό μέρος».

«Η άγνοια είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε κάποιον»

Ακόμη και η μουσική επένδυση του ντοκιμαντέρ θα περάσει το δικό της μήνυμα στους τηλεθεατές. «Nothing Gonna Change My World» ακούγεται στο ντοκιμαντέρ. Τι είναι αυτό όμως που
πρέπει να αλλάξει στις τρεις χώρες για να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο; «Τον στίχο αυτόν τον επέλεξα επίτηδες, ως σχήμα οξύμωρο. Πιστεύω ότι μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα στον κόσμο γύρω μας και η αλήθεια είναι ότι κατά εποχές αλλάζουν. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές αλλά όχι απαισιόδοξοι και ισοπεδωτικοί. Το θέμα είναι να υπάρχει γνώση. Η γνώση είναι το κλειδί στο να μην αφήνεις κανέναν να σε φέρει σε τέτοια δυσάρεστα σημεία, όπως αυτά που συναντήσαμε. Η ΑΓΝΟΙΑ είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε κάποιον. Και δυστυχώς ζούμε σε εποχές που υπάρχει πολύ άγνοια..» δηλώνει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης και μοιράζεται τον προβληματισμό του με το news.gr.

Το τεράστιο λάθος και τα «σκληρά» πλάνα

Τελικά το μεγαλύτερο κακό το κάνει ο άνθρωπος; «Ναι, στον κόσμο και κατά προέκταση στον εαυτό του. Ειναι τεράστιο λάθος να διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από τον κόσμο. Ο εαυτός μας και ο κόσμος γύρω μας συνδέονται άμεσα. Όμως ένα χαρακτηριστικό του ανθρώπου είναι πως ενώ μπορεί να είναι ικανός για το ΚΑΚΟ, την ίδια στιγμή είναι ικανός και για το μεγαλύτερο ΚΑΛΟ» μας λέει.

Στις δυο εβδομάδες που διήρκησαν τα γυρίσματα σε Γκάνα και Νεπάλ, θα περίμενε κανείς πως θα αντίκριζε εικόνες «σκληρές». Υπάρχουν πλάνα που δεν τα συμπεριέλαβε στο ντοκιμαντέρ γιατί τα θεωρήσατε πολύ «σκληρά» για τους τηλεθεατές; «Οχι» μας λέει και ξεκαθαρίζει πως το ντοκιμαντέρ του «Ένας Κόσμος» είναι μια αληθινή ιστορία με αληθινούς ήρωες η οποία έχει αποτυπώσει όλη την αλήθεια και των τριών χωρών αφιλτράριστη.