Αναφορά του Politico στην παλιότερη ελληνική εφημερίδα της Τουρκίας

Αναφορά του Politico στην παλιότερη ελληνική εφημερίδα της Τουρκίας

Ρεπορτάζ για την εφημερίδα που κυκλοφορεί 94 χρόνια στην γειτονική χώρα

Κυκλοφορεί εδώ και 94 χρόνια στην Τουρκία και πρόκειται για την παλιότερη ελληνική εφημερίδα της γειτονικής χώρας.

Η ιστοσελίδα Politico δημοσίευσε ρεπορτάζ με θέμα την εφημερίδα «Απογευματινή», και μάλιστα αναφέρει, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ότι ήταν η δεύτερη εφημερίδα που εμφανίστηκε στη νεοσύστατη τουρκική Δημοκρατία τον Ιούλιο του 1925, αμέσως μετά από την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet και κάλυπτε την ειδησεογραφία Τουρκίας και Ελλάδας πέντε ημέρες την εβδομάδα, έως την έλευση της διαδικτυακής δημοσιογραφίας, οπότε και η εφημερίδα ακολουθώντας τις εξελίξεις απέκτησε το 2007 την ηλεκτρονική έκδοσή της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας, στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν περίπου 600 ελληνικές οικογένειες και οι περισσότερες είναι συνδρομητές στην εφημερίδα όπως αναφέρει ο εκδότης της Μιχάλης Βασιλειάδης.

Όταν η οικονομική κρίση κορυφώθηκε, το 2010, η εφημερίδα κινδύνευσε να κλείσει. Τότε ο Τούρκος ερευνητής Εφε Κερέμ Σοζερί ξεκίνησε μια εκστρατεία για να αποτραπεί η διακοπή λειτουργίας της εφημερίδας που της έφερε 300 νέους συνδρομητές, οι οποίοι ήταν όλοι Τούρκοι, που αν και δεν μπορούσαν να διαβάσουν ελληνικά, εντούτοις ήθελαν να την υποστηρίξουν.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το μέλλον της εφημερίδας εξακολουθεί να είναι αβέβαιο. Ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν στην Κωνσταντινούπολη μειώνεται και η ελευθερία του Τύπου στη χώρα έχει «επιδεινωθεί ραγδαία» τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά ο γιος του εκδότη της εφημερίδας, Μηνάς Βασιλειάδης, δηλώνει αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να την κρατήσει ζωντανή.«Θα κάνω ό,τι μπορώ. Εξάλλου, η Απογευματινή αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ιστορίας της Κωνσταντινούπολης»

Παρακαλούμε περιμένετε ...