Η ΕΣΗΕΑ για την τηλεοπτική κάλυψη της τραγωδίας των πυρκαγιών

Η ΕΣΗΕΑ για την τηλεοπτική κάλυψη της τραγωδίας των πυρκαγιών

Προτείνει «διακριτικότητα στον πόνο των συνανθρώπων μας και άρση του εμπάργκο από την κυβέρνηση προς συγκεριμένο τηλεοπτικό σταθμό»

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα με τις πυρκαγιές και την ευρύτατη δημοσιότητα που έλαβαν.

Σε ανακοίνωσή του, το Εποπτικό Όργανο της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει το βαρύ το πένθος και την οδύνη για τα δεκάδες τραγικά θύματα και τις βιβλικές καταστροφές, προσθέτοντας ότι σε αυτή την εθνική καταστροφή, «δεκάδες δημοσιογράφοι βρέθηκαν στις επάλξεις του καθήκοντος και μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες, ανταποκρίθηκαν απόλυτα στην αποστολή της ενημέρωσης του κοινωνικού συνόλου και κυρίως της άμεσης πληροφόρησης για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν».

To Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας επισημαίνει ότι η δημοσιογραφική προσέγγιση και παρουσίαση, θα πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό και διακριτικότητα προς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας και προς τους κανόνες δεοντολογίας.

Κλείνοντας η ανακοίνωση, η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι «θα πρέπει να επανεξετασθεί η απόφαση της κυβέρνησης για αποχή μελών της από συγκεκριμένο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, όσο και η αντίστοιχη στάση του σταθμού, ώστε να διασφαλιστεί η σφαιρική ενημέρωση».

Από την πλευρά της, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, επισημαίνει ότι οι «ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ήδη από την πρώτη στιγμή των καταστροφικών πυρκαγιών και συναισθανόμενοι την κρισιμότητα του ρόλου τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, αντικειμενικά, ψύχραιμα και με αμεσότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ, «θεωρούμε ανοίκεια την όποια στοχοποίηση των τηλεοπτικών σταθμών από όπου και αν προέρχεται. Άλλωστε οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν κάνουν πολιτική, αλλά παρέχουν το πλαίσιο για την ενημέρωση του κοινού».

«Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας και οι εργαζόμενοι σε αυτούς δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να επιτελούν με την ίδια ευθύνη το ενημερωτικό καθήκον που έχουν αναλάβει. Οι σκέψεις μας παραμένουν στα θύματα αυτής της καταστροφής και στους συμπολίτες μας που πενθούν ή αγωνιούν για τους αγαπημένους τους» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ.