Η Δανία καταργεί το υποχρεωτικό τέλος υπέρ της κρατικής τηλεόρασης

Η Δανία καταργεί το υποχρεωτικό τέλος υπέρ της κρατικής τηλεόρασης

Θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε αυτήν την κίνηση

Η Δανία θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα καταργήσει το υποχρεωτικό τέλος υπέρ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς η κυβέρνηση της χώρας εξασφάλισε υποστήριξη για μία πρόταση που περιλαμβάνει περικοπή του προϋπολογισμού του μεγαλύτερου κρατικού φορέα ραδιοτηλεόρασης, DR, κατά 20%.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Δανίας και το ακροδεξιό κόμμα που συνεργάζεται μαζί της συμφώνησαν ότι το τέλος είναι πλέον υπέρογκο και οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς πρέπει να εξυγιάνουν τις δραστηριότητές τους.

Σήμερα κάθε νοικοκυριό στη Δανία πληρώνει 2.527 κορώνες (περίπου 340 ευρώ) το χρόνο για τη χρηματοδότηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στην οποία προβάλλονται τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα.

Το τέλος θα καταργηθεί σταδιακά σε μία περίοδο πέντε ετών, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2019, και οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα χρηματοδοτούνται από εκεί και στο εξής μέσω της φορολογίας, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Μέτε Μποκ.

«Η χρήση των ΜΜΕ στη Δανία περνά μία τεράστια αλλαγή. Αυτό απαιτεί μία πιο σύγχρονη μιντιακή πολιτική. Πρέπει να ενισχύσουμε την ποικιλία των μέσων, όπως απαιτούν οι πολίτες», ανέφερε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου.

Οι αντίπαλοι του σχεδίου αυτουύ υποστηρίζουν ότι θα οδηγούσε σε συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, ψυχαγωγικών προγραμμάτων και αξιόπιστων ειδήσεων. «Η Δανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στον τομέα των ΜΜΕ. Τα fake news, οι παρεμβάσεις από ξένες δυνάμεις και οι ξένοι κολοσσοί των ΜΜΕ απειλούν τη συνοχή της Δανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αντιπολιτευόμενης Κοκκινο-πράσινης Συμμαχίας, Σόρεν Σόντεργκααρντ.

Αν και όλα τα κόμματα, ακόμα και αυτά της αντιπολίτευσης, συμφωνούν για την κατάργηση του ειδικού τέλους, η αντιπολίτευση διαφωνεί με τη μείωση του προϋπολογισμού των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο οι Ελβετοί αποφάσισαν με δημοψήφισμα να διατηρήσουν το υποχρεωτικό τέλος, με τους υποστηρικτές της επικρατούσας άποψης να προβάλουν ω επιχειρήματα την ανεξαρτησία της κρατικής τηλεόρασης και την ποιότητα των υπηρεσιών της.

1
σχόλιο
  1. avatar kos

    Ποια πρωτη χωρα ? στις κατω χωρες εχει κοπει απο τις αρχες του 1990 ..απο τοτε δεν πληρωνουμε χρηματα για την ελευθερη τηλεοραση εξαλου δεμ μπορεις να δεις τηλεοραση με κεραιες οπως στην ελλαδα ...ολα ψηφιακα

Παρακαλούμε περιμένετε ...