Χρειάζομαι… ψυχολόγο

Από την Κατερίνα Μαραγκού

Αλήθεια εσείς αγαπάτε τον εαυτό σας όσο πρέπει; Έχετε καθημερινά σε προτεραιότητα τις ανάγκες του; Αναλύετε την ψυχολογική σας κατάσταση ή απλά κλείνετε τα μάτια μπροστά σε αυτά που αισθάνεστε;

Νομίζω πως έφτασε η ώρα να αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα και να δώσετε μια ευκαιρία στον εαυτό σας να νιώσει καλύτερα. Αν δεν αισθάνεστε καλά τον τελευταίο καιρό και η ψυχολογία σας είναι καταρρακωμένη θα πρέπει να αναρωτηθείτε μήπως ήρθε η ώρα να δείτε έναν ειδικό.  

Βέβαια το ερώτημα που γεννιέται σε όλους μας είναι ποιες καταστάσεις και ποια συναισθήματα είναι αυτά που πρέπει να μας οδηγήσουν στην πόρτα του ψυχολόγου. Η απάντηση όμως σε αυτό το ερώτημα είναι για τον καθένα από εμάς διαφορετική. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ψυχολογικές αντοχές. Για παράδειγμα, η απώλεια ενός αγαπημένου  προσώπου ή το διαζύγιο μετά από έναν μακροχρόνιο γάμο, για άλλους είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την πάροδο του χρόνου και για κάποιους άλλους είναι γεγονότα που σημαδεύουν τη ζωή τους και δε μπορούν να τα διαχειριστούν. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία είναι προτιμότερο να σας δει ένας ειδικός από το να προσπαθείτε να νικήσετε κάτι που δε μπορείτε, καθώς δε διαθέτετε την ψυχική δύναμη να το κάνετε.

Επίσης, πολύ σημαντικοί λόγοι για να απευθυνθείτε στον ψυχολόγο είναι το έντονο άγχος που μας ακινητοποιεί, τα ψυχοσωματικά προβλήματα καθώς και η αδυναμία διαχείρισης της συμπεριφοράς μας. Όταν συνειδητοποιείτε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο και το άγχος έχει κυριεύσει τη ζωή σας, τότε καλύτερα να το μοιραστείτε με έναν ειδικό.

Η αναγνώριση της ανάγκης σας για ψυχική βοήθεια είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και να κατανοούμε όλα όσα συμβαίνουν μέσα μας και γύρω μας. Αυτό δείχνει ότι πραγματικά νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας, ο οποίος μην ξεχνάτε είναι ο μονιμότερος σύντροφος της ζωής μας.