Φετος στις γιορτές χρειάζομαι λίγο χρόνο για μένα

Της Κατερίνας Μαραγκού

Δέκα βήματα για να νιώσουμε άλλοι άνθρωποι

Κάντε την αυτοκριτική σας


Τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου για μικρούς και μεγάλους. Η πόλη μας είναι στολισμένη και το σπίτι μας γιορτινό. Άλλη μια ακόμα χρονιά φτάνει στο τέλος της και μια καινούρια μόλις ξεκινάει. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να υποδεχτούμε το νέο έτος με αισιοδοξία και δύναμη, και για να το πετύχουμε αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ψυχολογία μας. Είναι λοιπόν καιρός να φροντίσουμε με κάθε τρόπο την ψυχή μας, ξεκινώντας με αυτοκριτική για τη χρονιά που πέρασε. Είμαστε αλήθεια σε θέση να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια τα λάθη μας; Να παραδεχτούμε τις λανθασμένες μας επιλογές και να ζητήσουμε συγχώρεση σε όλους όσοι έγιναν αποδέκτες της κακής μας συμπεριφοράς; Είναι σίγουρα δύσκολο αλλά ταυτόχρονα και πολύ λυτρωτικό. Η παραδοχή των λαθών μας, μας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Αν λοιπόν αδικήσατε κάποιον μέσα στη χρονιά που πέρασε ή αν δεν κάνατε μια καλή πράξη ενώ μπορούσατε να την είχατε κάνει, ήρθε η ώρα να προβληματιστείτε και να υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι τη νέα χρονιά δε θα επαναλάβετε τα ίδια λάθη. 

Νέοι στόχοι για το 2013
Μπορεί να μην είσαστε σε θέση να κάνετε μεγαλεπήβολα σχέδια εν όψει της καινούριας χρονιάς είσαστε όμως σίγουρα σε θέση να προσδιορίσετε αυτά που θα θέλατε να αλλάξετε στη ζωή και την καθημερινότητα σας. Ο σωστός προγραμματισμός και η μεθοδικότητα σίγουρα θα σας βοηθήσουν να βάλετε σε μια σειρά τη ζωή σας και να την κάνετε πιο όμορφη στην καθημερινότητα της. Βάλτε λοιπόν στόχους για το 2013. 

-Ξεκινήστε μια σωστή, ισορροπημένη διατροφή για να προστατεύσετε την υγεία σας ενώ εάν έχετε παραπανίσια κιλά συμβουλευτείτε έναν ειδικό έτσι ώστε το καλοκαίρι να σας βρει fit. 

-Καθορίστε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες της εβδομάδας για να γυμνάσετε το σώμα σας. Γραφτείτε σε κάποιο κοντινό σας γυμναστήριο ή ακολουθείστε άλλους τρόπους εκγύμνασης που θα είναι ανέξοδοι. Π.χ. κάντε τις καθημερινές σας διαδρομές με ποδήλατο, παρακολουθήστε ένα σχετικό βίντεο και κάντε τις ασκήσεις που υποδεικνύουν οι ειδικοί ή τρέξτε το τετράγωνο γύρω από το σπίτι σας όσες φορές αντέχετε.

-Γίνετε πιο δεκτική στη δημιουργία καινούριων γνωριμιών που θα σας βοηθήσουν να ξεφύγετε από τα τετριμμένα και θα σας ανοίξουν νέους ορίζοντες. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι θα παραγκωνίσετε τους παλιούς, καλούς σας φίλους απλά θα διευρύνετε τον κύκλο σας έτσι ώστε να γίνετε μια ακόμα μεγαλύτερη παρέα. Μην ξεχνάτε ότι στις δύσκολες αυτές ημέρες που διανύουμε η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους δεν αποτελεί μόνο παρηγοριά αλλά και εφαλτήριο για μεγαλύτερη δημιουργικότητα. 

-Ανασυντάξτε τις δυνάμεις σας και βελτιώστε το βιογραφικό σας για να διεκδικήσετε μια καλύτερη εργασία. Μη θεωρήσετε δεδομένο ότι δεν υπάρχει μέλλον για εσάς επειδή διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ακόμα και μέσα στην κρίση υπάρχουν ευκαιρίες αρκεί να τις κυνηγάμε συστηματικά και να στοχεύουμε σε αυτές. Μπορεί η πολυπόθητη αλλαγή στην εργασία σας να μη γίνει άμεσα αλλά σίγουρα κάποια στιγμή θα δικαιωθείτε. 

-Αν πάλι συγκαταλέγεστε σε εκείνους που έχουν μια πολύ καλή δουλειά και απλά καρδιοχτυπούν για να μην τη χάσουν βάλτε στόχο τη νέα χρονιά να βελτιώσετε ακόμα περισσότερο την απόδοσή σας και που ξέρετε ίσως πάρετε και προαγωγή. 

-Στους στόχους της νέας χρονιάς φυσικά θα πρέπει να έχουμε σε προτεραιότητα τη βελτίωση της προσωπική μας ζωής με ό,τι αυτό σημαίνει για τον κανένα από εμάς. Δηλαδή, προσπαθήστε να δείτε πιο ξεκάθαρα τι είναι καλύτερο για εσάς και πάρτε τις απαραίτητες αποφάσεις. Ζητήστε διαζύγιο εάν η ζωή σας έχει γίνει αφόρητη, παντρευτείτε αν δεν αντέχετε λεπτό μακριά από το σύντροφό σας, συζήστε εάν θέλετε να μοιραστείτε την ίδια στέγη με τον αγαπημένο σας και κάντε ένα παιδί εάν αυτό θεωρείτε ότι θα ολοκληρώσει την ευτυχία σας. 

Οργανώστε τα οικονομικά σας

Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε τη χρονιά που πέρασε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επαναληφθούν και τη χρονιά που έρχεται. Ίσως είναι και το μοναδικό σημείο αυτού του αφιερώματος που δε μπορούμε να το δούμε με αισιοδοξία εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας.  

Αυτό όμως που εμείς μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να προστατεύσουμε τα οικονομικά μας είναι να οργανωθούμε. Ένας πολύ καλός τρόπος για να μη βγαίνουμε εκτός μπάτζετ και να καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας στην ώρα μας είναι η δημιουργία φακέλων για τις οφειλές μας. Δηλαδή να έχουμε ένα φάκελο για την ΔΕΗ , ένα για τα κοινόχρηστα, ένα για το νερό και ένα για τον ΟΤΕ. Αν στην αρχή του κάθε μήνα τροφοδοτούμε τους φακέλους με ένα ποσό -ανεξάρτητα από το αν έχει έρθει ο σχετικός λογαριασμός- τότε θα είμαστε σε θέση να τακτοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας on time. Επίσης, καλό θα ήταν στους στόχους της νέας χρονιάς να συμπεριλάβετε και την έγκαιρη εξόφληση των άτοκων δόσεων στην πιστωτική σας κάρτα. Εάν κάθε μήνα καταθέτετε το ποσό της δόσης τότε πραγματικά θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα αφού θα γλυτώνετε τους υπέρογκους τόκους. Τώρα εάν έχετε τη δυνατότητα να κάνετε και αποταμίευση ακόμα καλύτερα διότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε κάποια στιγμή να κάνετε το πολυπόθητο ταξίδι που ονειρεύεστε. 

Πείτε όχι στο τσιγάρο, ναι στη γυμναστική
Εάν είστε καπνιστής ή καπνίστρια κόψτε το κάπνισμα και ξεκινήστε το τρέξιμο σε καθημερινή βάση. Στην αρχή θα είναι πολύ δύσκολο, για αυτό μη ζορίσετε πολύ τον εαυτό σας και τελικά σταματήσετε πριν καλά-καλά ξεκινήσετε. Βάλτε στόχο κάθε ημέρα να αυξάνετε το χρόνο τρεξίματος και θα δείτε ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ ικανοποιητικό και για την φυσική σας κατάσταση αλλά και για το σώμα σας. 

Βοηθήστε τον εαυτό σας και αποκτήστε θετική σκέψη και ενέργεια.
Για το τέλος κρατήσαμε το πιο σημαντικό. Για να γίνετε κυριολεκτικά άλλος άνθρωπος θα πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε -εκτός αν ανήκετε σε εκείνους που ό,τι και να συμβαίνει στη ζωή τους σκέφτονται θετικά-. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε και η αγωνία μας χτυπάει κόκκινο για το τι μέλλει γενέσθαι πρέπει να οπλιστούμε με θετική ενέργεια. Δεν είναι εύκολο, θέλει πραγματικά πολύ μεγάλη προσπάθεια να κάνεις μόνο θετικές σκέψεις όταν παρακολουθείς όσα συμβαίνουν γύρω σου. Θυμηθείτε όμως ότι όταν θέλουμε κάτι πολύ, συνήθως το σύμπαν συνωμοτεί, για να μας συμβεί. Επομένως οι θετικές σκέψεις θα μας φέρουν πιο κοντά στην προσωπική μας ευτυχία.