Πασχαλινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Ο πολιτιστικός χαρακτήρας αλλά και η τόνωση της αγοράς είναι οι στόχοι των ημερών.

Σημαντικές εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα στο πνεύμα των ημερών του Πάσχα, διοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με στόχο την στήριξη της αγοραστικής κίνησης στο κέντρο της πόλης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που περιλαμβάνει αναβίωση εθίμων και πασχαλινά δρώμενα ξεκινά από το Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου, όπου από τις 8.00 το πρωί μέχρι και τις 8.00 το βράδυ στο πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Αγίας Σοφίας, θα υλοποιήσει ο Κοινωφελής Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός “Τέχνη Ζωής” με κυρίαρχη την αναβίωση του εθίμου “Λαζαρίνες”, αλλά και βυζαντινούς ύμνους και τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας και δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Προσφέροντας στους καταναλωτές εκπτώσεις στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που διαθέτουν, οι επιχειρηματίες στα εμπορικά καταστήματα, και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (cafe, bars, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία) στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και στο δίκτυο των οδών Καρόλου Ντηλ, Αγίας Θεοδώρας, Γεωργίου Σταύρου, Μακένζυ Κίνγκ, Ικτίνου-Ζεύξιδος, Παύλου Μελά και Π. Π. Γερμανού θα ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

- Αναβίωση του εθίμου «Λαζαρίνες», πασχαλινό έθιμο και σημαντικό κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού που φέρει τη σφραγίδα της γυναικείας δημιουργίας εμφανιζόμενο σε πολλές περιοχές της Νότιας Βαλκανικής. Η αναβίωσή του θα πραγματοποιηθεί από το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης. Νεαρά κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, με στεφάνια λουλουδιών στο κεφάλι και κρατώντας καλαθάκια με αυγά και λουλούδια, περιδιαβαίνοντας τους γύρω δρόμους με αφετηρία τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και τραγουδώντας κάλαντα του Λαζάρου, θα διανέμουν έγχρωμο έντυπο με πληροφορίες για την πολιτιστική διαδρομή του εθίμου.

- Βυζαντινοί Εκκλησιαστικοί Ύμνοι και Τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας, από 30/μελή χορωδία ιεροψαλτών του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ», υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου και χοράρχου κ. Δημητρίου Αθανασιάδη.

- Ζωγραφική αυγών για μικρούς και μεγάλους. Θα διατεθούν 25.000 αυγά τα οποία θα ζωγραφιστούν με οικολογικά χρώματα υπό την καθοδήγηση καθηγητών ζωγραφικής, σε ειδικούς χώρους που θα στηθούν για τις κατασκευές.

- Προσφορά νηστίσιμων κερασμάτων