Βραβείο ΔΕΣΤΕ: Έρχεται νέα, ανερχόμενη γενιά καλλιτεχνών

Η προώθηση και ανάδειξη της σύγχρονης τέχνης αποτελεί και φέτος πρωταρχικό στόχο του θεσμού.

Τα βραβεία ΔΕΣΤΕ, θεσμοθετήθηκαν το 1999 και έκτοτε κάθε δύο χρόνια απονέμονται σε έναν Έλληνα ή Κύπριο καλλιτέχνη που ζει στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό.

CHRISTOFIDES:  Μαριάννα Χριστοφίδου, Cinema Aurora: Act V (Stereoscapes #2), 2012

(Μαριάννα Χριστοφίδου, Cinema Aurora: Act V (Stereoscapes #2), 2012)

Στόχος τους είναι η ανάδειξη της νέας, ανερχόμενης γενιάς καλλιτεχνών, ενώ στις φετινές υποψηφιότητες συναντάμε 6 δημιουργούς μοντέρνας τέχνης.

Οι έξι καλλιτέχνες – Μαρία Θεοδωράκη, Ηλίας Παπαηλιάκης, Michail Pirgelis, Κώστας Σαχπάζης, Αλέξανδρος Τζάννης, Μαριάννα Χριστοφίδου - που έχουν επιλεγεί ως υποψήφιοι, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε μια έκθεση που θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και που θα διαρκέσει από τις 24 Απριλίου 2013 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

(Ηλίας Παπαηλιάκης, Άτιτλο Έργο, 2012)

Η επιλογή του νικητή θα γίνει από μία διεθνή, εξαμελή Κριτική Επιτροπή και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια τελετής απονομής που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2013. Ο νικητής του Βραβείου θα λάβει το χρηματικό έπαθλο των 10.000 Ευρώ.

Όσο για την κριτική επιτροπή, αποτελείται από τους: Δάκη Ιωάννου – Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Πρόεδρος, John Bock – Καλλιτέχνης, Bice Curiger – Kunsthaus Zurich, Ζυρίχη Επιμελήτρια, Daniel Birnbaum – Moderna Museet, Στοκχόλμη, Διευθυντής, Michael Ringier - Συλλέκτης, Beatrix Ruf – Kunsthalle Zurich, Ζυρίχη, Διευθύντρια και Επιμελήτρια.

(Μιχαήλ Πυργελής, AERIAL, 2006)