Μετά το Gangnam Style, ήρθε το Harlem Shake

Μετά τα εκατομμύρια views του Gangnam Style στο Youtube, σειρά έχει το Harlem Shake

Τι είναι αυτό;

Σύμφωνα με τους θαυμαστές του, δεν αποτελεί μια μετεξέλιξη του hip hop όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αντίθετα αποτελεί ένα ολοκαίνουριο χορευτικό στιλ που ντύνεται μουσικά με ηλεκτρονικές νότες και δυνατά μπάσα, του οποίου ο δημιουργός είναι ο Baauer.

Το Φεβρουάριο του 2013 λοιπόν, η νέα επανάσταση του Youtube ήρθε με μια σειρά από δεκάδες videos απ' όλο τον κόσμο που στην πλειοψηφία τους ξεκινούν από έναν άνθρωπο που χορεύει ενώ στη συνέχεια, μόλις μπαίνει το ρεφρέν, οι “χορευτές” πολλαπλασιάζονται και ξεκινά το ξέφρενο χορευτικό party.

Από πού μας ήρθε;

Το Harlem Shake του Baauer, το οποίο αποτελεί καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του μουσικού παραγωγού Harry Rodrigues, ανέβηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο στις 23 Αυγούστου του 2012. Σε ό, τι αφορά το ρεφρέν του, “Do The Harlem Shake”, ο Baauer το εμπνεύστηκε από το κομμάτι του 2001 με τίτλο “Miller Time” που ανήκει σε μια rap ομάδα της Φιλαδέλφεια. Το κομμάτι που παρουσίασε, έτυχε τρομερής αποδοχής από τα blogs της ηλεκτρονικής και trap μουσικής σκηνής παγκοσμίως, καθώς φυσικά και από επιπλέον καλλιτέχνες της νέας εποχής.

Στις 30 Ιανουαρίου ωστόσο, εμφανίστηκε ο blogger Filthy Frank ο οποίος παρουσίασε πρώτος ένα “επεισόδιο” όπως το αποκάλεσε και ο ίδιος αποτελούμενο από 4 άτομα ντυμένα με λάτεξ στολές.

Το video του πήγαινε κάπως έτσι:

Είναι χορός;

Το Harlem Shake είναι όντως ένας χορός ο οποίος θέλει τους ώμους των χορευτών να “σπάνε” δυνατά προς αντίθετες κατευθύνσεις. Οι ρίζες του γυρνούν πίσω στο χρόνο, στο 1981, όταν ο Al Bm, ένας κάτοικος του Harlem της Νέας Υόρκης παρουσίασε στη γειτονιά του τον χορό “Albee” που έφερε ουσιαστικά το όνομά του. Είχε τόσο μεγάλη αποδοχή τότε που δεν άργησε να βγει από τα όρια του Harlem και να κατακτήσει και τις γύρω περιοχές ως “Harlem Shake”. Η δημοτικότητα του συγκεκριμένου χορευτικού στιλ έφτασε στο πικ της το 2001, όταν έγινε στίχος ή υιοθετήθηκε ως κίνηση από διάφορους Νεοϋορκέζους hip hop καλλιτέχνες, όπως ο Jadakiss, ο Cam' ron και ο P. Diddy.

Η “επανάσταση”

Όλα ξεκίνησαν πολύ πρόσφατα, στις 2 Φεβρουαρίου 2013, όταν σταδιακά άρχισαν να ανεβαίνουν στο διαδίκτυο δεκάδες παρωδίες του “Harlem Shake”, ενώ 5 μέρες αργότερα μια “επίσημη έκδοση” της παρωδίας συμπλήρωσε μέσα σε λίγες ώρες τον εξωφρενικό αριθμό των 21 εκατομμυρίων views, η οποία και ακολουθεί:

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή. Τα views πολλαπλασιάζονται λεπτό προς λεπτό, οι νέες “δημιουργικές” εκδόσεις παρωδιών, επίσης και πλέον επίσημα μπορούμε να μιλάμε για ένα παγκόσμιο νέο χορευτικό trend που έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο.