Η “Δύναμη του Συν +” είναι η Θεσσαλονίκη

Κάθε TEDx θα μπορούσα κάλλιστα να το χαρακτηρίσω και ως ένεση ενέργειας.

Ως πηγή έμπνευσης και ως κινητήρια δύναμη για να αναθεωρήσουμε πάρα πολλά πράγματα.
Η προηγούμενη εμπειρία μου ήταν στο Tedx της Αθήνας πριν από μερικούς μήνες.
Όσο για τη συνέχεια, αξίζει να γνωρίζετε πως και η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να “αναζωογονηθεί” και μάλιστα μέσα από ένα ακόμη πιο αισιόδοξο μήνυμα που αυτή τη φορά προσκαλεί όσους πιστεύουν στη “Δύναμη του Συν (+)”.
Αυτό είναι λοιπόν το θέμα του  TEDxThessaloniki 2013 και στόχο του έχει να προάγει τη δύναμη του να συνεργάζεσαι, να συνθέτεις, να συμμετέχεις, να συνυπάρχεις, τη δύναμη να συνεχίζεις.
Το TEDxThessaloniki 2013 είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών ανθρώπων, εμπειριών και αντιλήψεων για να ανακαλύψουμε την προστιθέμενη αξία του να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε θετικά. Σκοπός είναι να αναδειχθεί η σπουδαιότητα του να προσθέσει ο καθένας από εμάς ένα ή περισσότερα "συν" στη ζωή του.

Οι ομιλητές, προερχόμενοι από τους χώρους της εκπαίδευσης, του εθελοντισμού, της επιχειρηματικότητας, της τέχνης, του ακτιβισμού και της τεχνολογίας, θα διαδώσουν ιδέες για το πώς η δύναμη του "συν" γίνεται πράξη: στη σχέση ενός χαρισματικού καθηγητή με τους μαθητές του, στα παιχνίδια της μνήμης, στο επιχειρείν των πολλών, σε μια στρατηγική για αλλαγή και στην τεχνολογία χωρίς στερεότυπα. Ακόμη, μεταξύ άλλων, θα δοθεί η ευκαιρία να ακουστούν οι ιδέες ενός βραβευμένου επιστήμονα για την προστιθέμενη αξία της πληροφορίας, ενός φωτογράφου και συγγραφέα που αναζητεί το συν της φαντασίας στην πραγματικότητα, ενός διακεκριμένου νέου μουσικού και επιστήμονα, που συνδυάζει τη μουσική με τις νευροεπιστήμες την εκπαίδευση και την ψυχολογία, και μιας εθελόντριας που μετέτρεψε την προσωπική της περιπέτεια υγείας σε εφαλτήριο για είκοσι χρόνια άνευ όρων εθελοντικής προσφοράς.

Κύριες πηγές έμπνευσης για το φετινό θέμα είναι η θετική ενέργεια που διαχέεται κάθε χρόνο από τη διοργάνωση, αλλά και η ανάγκη να αναδείξουμε έννοιες, στοιχεία και ενέργειες με θετικό πρόσημο, θετική σκέψη και δράση, με σκοπό να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας, τώρα που τις χρειαζόμαστε πιο πολύ από ποτέ.
 
Όσο για τα νέα του Tedxthessaloniki:
- Για πρώτη φορά φέτος και οι παράλληλες δράσεις έχουν ενιαίο θέμα, αναζητούμε το συν των αισθήσεων με το TEDxThessaloniki: Five Senses Project. Όλα, όσα θα συμβαίνουν γύρω από την κεντρική αίθουσα του Ολύμπιον εκείνη τη μέρα θα έχουν σχέση με μία από τις πέντε αισθήσεις, την όραση, την ακοή, την αφή, την όσφρηση και τη γεύση.
- Επίσης, φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα φιλοξενηθούν αρκετοί ομιλητές από τη Θεσσαλονίκη, καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται. Συνδυάζεται έτσι ο διεθνής χαρακτήρας του TED με τον τοπικό χαρακτήρα ενός TEDx event.
- Αυτή τη χρονιά η κοινότητα του TEDxThessaloniki έχει ενεργό ρόλο στην επικοινωνία του μηνύματος "Η Δύναμη του Συν". Η Δύναμη του Συν είναι από μόνη της μια ιδέα που αξίζει να διαδοθεί, και μ' αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αξιοποιώντας τη συνεργασία και τη συμμετοχή της κοινότητας του TEDx.
- Τέλος, η συμμετοχή της κοινότητας στο 4ο TEDxThessaloniki δε σταματάει εδώ. Ένας από τους ομιλητές, ζητάει τη βοήθεια του κοινού για να απαντήσει σε ένα ζήτημα που τον απασχολεί και να δημιουργήσει την ομιλία του αλληλεπιδρώντας με το κοινό.
Το TEDxThessaloniki 2013 Δύναμη του Συν (+) θα πραγματοποιηθεί στις 13 Απριλίου στο Ολύμπιον.