Πειράζει που η Πλάκα είναι (ο) λόγος να δεις το “Αν”;

Αν η Αθήνα ήταν διαγώνισμα, η Πλάκα σίγουρα θα ήταν στα “σος”.

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς είδαν την ταινία του Παπακαλιάτη τις προηγούμενες μέρες.

Όσοι τέλος πάντων το κάνατε δεν θα δυσκολευτήκατε να ξεχωρίσετε ένα από τα highlights της... την Πλάκα, η οποία πρωταγωνιστεί στην πλειοψηφία των καρέ.

Αν απ' την άλλη δεν το πιάσατε, σας το κάνω ακόμη πιο ξεκάθαρο: Στο “Αν”, δεν πρωταγωνιστεί μόνο ο Χριστόφορος και η Καλογήρου, αλλά και το Γιασεμί.

Τι είναι το Γιασεμί; Δεν θα το χαρακτηρίσω ως ένα από τα καλύτερα μαγαζιά της Αθήνας, μπορώ όμως σίγουρα να το υποδείξω ως ένα από τα πιο αυθεντικά.

Μια τρύπα τόση δα με τα πιο ζωηρά σκαλιά της πόλης, στα οποία όποια ώρα και να πας θα τα δεις γεμάτα με κόσμο.

Ένα μαγαζί με ελάχιστα τραπεζάκια μέσα και ακόμη λιγότερα έξω που μπορεί κάλλιστα να σου δώσει αυτό το στίγμα της πολυλατρεμένης, παλιάς, καλής Αθηναϊκής γειτονιάς που είτε έχετε ζήσει κάποτε, είτε έχετε απλώς φανταστεί.

Εδώ θα έρθετε για καφεδάκι ή τσάι. Θα προτιμήσετε μια κούπα ελληνικό και θα τον συνδυάσετε με κάποια από τις πολλές, καθημερινές επιλογές σε χειροποίητα γλυκά ή πίτες που απλώνονται στο μικρό μπουφέ για να τα κόψετε μόνοι σας, αφού τραβήξετε αυτή τη χαρακτηριστική ζελατίνη που χρησιμοποιεί και η μαμά για να κρατήσει το κέικ φρέσκο στο σπίτι.

Αυτά τα συνοπτικά για το Γιασεμί λοιπόν, ή τέλος πάντων για όσους αναρωτιούνται ποιο είναι αυτό το μαγαζί που δείχνει ο Παπακαλιάτης στην ταινία του συνέχεια.

Κατά τα άλλα, η Πλάκα σαφώς και προσφέρει δεκάδες ακόμη αφορμές για να την λατρέψει κανείς και να την εντάξει στις λίστες του με τις πιο ενδιαφέρουσες βόλτες της πόλης.

Επειδή όμως -και δεν κάνω πλάκα- μετά από την συγκεκριμένη ταινία όχι μόνο το Γιασεμί αλλά και η ευρύτερη περιοχή δείχνει να έχει όλο και πιο ανοδική θέση στα “charts”, αν κάνετε μια βόλτα τώρα, αξίζει να σταματήσετε:

- Στην Πανδρόσου. Ειδικά από τα μέσα της και μετά, στο πάτωμα θα δείτε όμορφα φανάρια σε όλο της το μήκος. Τα φανάρια το βράδυ ανάβουν και ένας ιδιαίτερος, εορταστικός, σχεδόν νοσταλγικός τόνος γειτονιάς κάνει την εμφάνισή του.

- Στο ολοκαίνουριο Pastry Shop (λίγο πιο κάτω, στην πλατεία Μοναστηρακίου). Απ' έξω δεν θα σας γεμίσει το μάτι γιατί είναι τρομερά μικρό, μέσα του όμως θα βρείτε δεκάδες λιχουδιές, όλες χειροποίητες και αχνιστές για το δρόμο ή το σπίτι. Στα highlights να σημειώσετε τις ζουμερές του τάρτες και τα ολόφρεσκα σουδάκια που θα βρείτε σε 8 διαφορετικές γεύσεις.

- Στο the Last Unicorn στην Αδριανού. Ένα μαγαζί που είτε το πεις vintage παιχνιδάδικο, είτε το χαρακτηρίσεις ως αντικερί... δεν θα παρεξηγηθεί, αντίθετα, προσφέρει εκατοντάδες αφορμές για πρωτότυπα δώρα και λύσεις διακόσμησης. Κατά τα άλλα, το ενδιαφέρον σας θα κεντρίσει ο χώρος του ταμείου που μοιάζει σαν είσοδο τσίρκου με τη χαρακτηριστική κόκκινη-άσπρη κουρτίνα από πάνω, αλλά και οι κάρτες του μαγαζιού που φτιάχνονται εκείνη την ώρα (ζητήστε μία και θα καταλάβετε).

- Στο bleaspro στη γωνία Νίκης και Κυδαθηναίων. Με μότο του το “the opa shop” και με έναν χώρο μόλις 7 τετραγωνικών, το Bleaspro προτείνει σουβενίρ μιας Ελλάδας up to date και δημιουργικής, παίζει με το design και ξαφνιάζει ευχάριστα με τις πρωτοτυπίες του.

- Και μιας και είσαστε στην Κυδαθηναίων, φυσικά σταματάτε στο Βρεττό. Ένα απο τα πρώτα bars της πόλης, με τα καταπληκτικά λικέρ που πάντα θα θέλετε να θυμάστε και τους θαμώνες που πάντα θα θέλετε να σας πλαισιώνουν. 

Αυτά προς το παρόν από την Πλάκα του χειμώνα 2012. Κι αν δεν ήταν αρκετά, ένα ουζάκι στους Διόσκουρους (στους πάνω) πάντα θα αρκεί για να σας φτιάξει τη μέρα.