World Class bartenders σε όλη την Ελλάδα

Ο παγκόσμιος διαγωνισμός World Class είναι και φέτος καθ' οδόν προς την ανακάλυψη του καλύτερου bartender του κόσμου.

Πρόκειται για έναν κορυφαίο θεσμό στο χώρο του ποτού, ο οποίος διοργανώνεται από την Diageo, και μάλιστα σε ό, τι αφορά συγκεκριμένα στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτες οι δεκάδες συμμετοχές ταλαντούχων bartenders από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αυτή τη στιγμή, ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα των προκριματικών, από την οποία διακρίθηκαν 6 bartenders: Ο Θωμάς Κανδυλιάρης από το bar Λιμάνι, ο Νίκος Αρσλάνογλου από το Belle Epoque, ο Στέφανος Δραγανιδάκης από το Kubrick, ο Ιάσονας Παπαδόπουλος από το Tziz, ο Θοδωρής Πύριλλος από το A for Athens και ο Xavier Μισαηλίδης από το Holy Spirit, οι οποίοι προκρίθηκαν στον Ελληνικό τελικό.

(Xavier Μισαηλίδης)

Ολοκληρωμένη είναι επίσης και η πρώτη φάση του “δεύτερου κύματος” κατά την οποία διαγωνίστηκαν οι bartenders της Αθήνας, ενώ από την Τετάρτη θα αρχίσουν να διαγωνίζονται και οι συμμετέχοντες της Θεσσαλονίκης.

Στο “δεύτερο κύμα”, οι bartenders κλίνονται να επιλέξουν ανάμεσα από 3 κατηγορίες:

- Αστική Πολυτέλεια (Με απαραίτητα συστατικά την τεκίλα Don Julio και το Grand Marnier)

- Vintage σερβίρισμα της vodka Ketel One

- Whiskey is (Με απαραίτητα συστατικά τα ουίσκι Cardhu και Talisker)

Με τη λήξη έτσι και των διαγωνισμών της Θεσσαλονίκης, θα επιλεγούν συνολικά 6 επιπλέον νικητές (δύο από κάθε θεματική ενότητα), οι οποίοι μαζί με τους έξι προηγούμενους από το “πρώτο κύμα” θα διαγωνιστούν στις 24 Απριλίου στον Ελληνικό τελικό. Οι δύο επικρατέστεροι διαγωνιζόμενοι, στη συνέχεια ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να αναμετρηθούν με τους διεθνείς αντιπάλους τους.

Αξιοσημείωτη ωστόσο είναι και η συμμετοχή των Ελλήνων bartenders οι οποίοι δεν σταματούν λεπτό να αποδεικνύουν το λαμπρό τους ταλέντο στον ολοένα και πιο ανερχόμενο χώρο του bartending, καθώς και το γεγονός ότι έκαστος με τη σειρά του φροντίζει να ανεβάζει τον πήχη αρκετά ψηλότερα για τον επόμενο μέσα από τις πρωτότυπες και ορισμένες φορές ακόμη και καινοτόμες προτάσεις τους.

Προς το παρόν, μπορείτε να αναζητήσετε τους Αθηναίους συμμετέχοντες του δεύτερου κύματος και μάλιστα να απολαύσετε στα bars τους ή σε εκείνα που αποφάσισαν να διαγωνιστούν και φυσικά τα cocktailsπου παρουσίασαν.

Κρατήστε σημειώσεις:

Δημήτρης Παπαϊωάννου – Bellini, Κηφισιά: Έφτιαξε ένα Sidecar με Grand Marnier, Cognac VSOP, χυμό λεμόνι και μανταρίνι, χειροποίητο σιρόπι από μανταρίνι, γαρύφαλλο και αμύγδαλο. Συνόδευσε με μια μικρή σαλάτα με πορτοκάλι και γραβιέρα.

Κωνσταντίνος Μπάρδας - Friday's: Alan Stilman με Don Julio Reposado και Grand Marnier infused με κανέλα, χυμό λάιμ και πορτοκάλι, σιρόπι αγαύης, σιρόπι από λεμόνι και αμύγδαλο και bitters βανίλιας.

Παύλος Μπέης - Friday's: Ketel One με blueberries σοταρισμένα σε βούτυρο ζαχαροπλαστικής και Campari.

Πάνος Μπεκιάρης – Stoffa, Κηφισιά: Don Juan Margarita με Don Julio Bianco, Grand Marnier, τριμμένο τζίντζερ και σιρόπι μανταρίνι και περγαμόντο.

Μιχάλης Κουγιανός – Speakeasy, Χαλάνδρι: Limitless Skye με Talisker, Chambord, Antica Formula Carpano infused με πράσινο τσάι αρωματισμένο με ιβίσκο και goji berries, και bitters ραβέντι.

Μιχάλης Αλεξανδράκης –El Ray Alobar, Χαλάνδρι: Amores Perros με βάση την Don Julio Reposado, με σπιτικό βερμούτ από Merlot και Syrah αρωματισμένο με αγγελική, κάρδαμο και καφέ, bitters τσαγιού και Angostura σε ποτήρι καπνισμένο με λεβάντα.

Στέλιος Μαγουλάς –9 Βήτα, Χαλάνδρι: Walking by με Don Julio Reposado, Grand Marnier, shrub περγαμόντου, βανίλιας και τριαντάφυλλου με λίγο balsamico, bitters και σόδα ιβίσκου.

Αλέξανδρος Γκικόπουλος – Apsendi, Χαλάνδρι: Fisherman’s Friend με Don Julio Bianco infused με κοιλιά τόνου, σιρόπι από κόλιανδρο, Grand Marnier infused με δεντρολίβανο και λεμονοθύμαρο και bitters. Στο rim του ποτηριού χρησιμοποίησε μπλε αλάτι Περσίας και κόκκινο Ιμαλαΐων. Συνόδευσε με τατάκι τόνου, ελαφρά καψαλισμένο από τον ίδιο.

Βαγγέλης Κορκίδης – Garden 4, Χολαργός: 1811 με Cardhu 12 ετών, πουρές μάνγκο, σιρόπι τσίλι, λάιμ και σιρόπι πικραμύγδαλο.

Κωνσταντίνος Μούχαλος – Dante's, Κορωπί: Frisking the Whiskers με Cardhu,Talisker, Cherry Heering, Campari, σιρόπι βανίλιας Μαδαγασκάρης και bitters.

Στέλιος Παπαδόπουλος – Amigos, Γλυφάδα: Element Crusta με βάση το Cardhu με σιρόπι αγαύης, χυμό λεμόνι καιAngostura bitters. Το ποτήρι είχε rim από μαύρη ζάχαρη και καπνιστεί με καπνό από oak chips. Ολοκλήρωσε με αφρό από το πολύ ενδιαφέρον ποτό Element (απόσταγμα σταφυλιού με βανίλια, κανέλα, ροζ γκρέιπφρουτ και λίγη ζάχαρη) που έχει δημιουργήσει ο ίδιος.

Θωμάς Μακρής – Mommy, Κολωνάκι: Mysterious Corn με Cardhu που είχε υποστεί fat wash με μαργαρίνη από καλαμποκέλαιο. Προσέθεσε μαρμελάδα πορτοκάλι, ρούμι Zacapa, orange bitters και χυμό λεμόνι και χρησιμοποίησε rim με αλάτι από την Χαβάη. Το συνδύασε με ένα χειροποίητο μιλφέιγ.

Αλέξανδρος Πρεβίστας, Bardot, Κολωνάκι: Whisky Flip με fat washed Cardhu με βούτυρο, αβγό, γιαούρτι, σιρόπι μελιού και bitters καρυδιού, και τρίμμα απόtonca. Το συνδύασε με ποσαρισμένο αχλάδιμε γλασαρισμένο γιαούρτι, τριμμένο προσούτο και “χώμα” καρυδιού που έσκαγε στο στόμα, εμπνευσμένο από τη μοριακή κουζίνα.

Σωτήρης Λυμπέρης – Indian Massala, Αθήνα: Twisted Lassi με αρωματισμένη με κόλιανδρο Ketel One, λάσι με αφρό από μάνγκο, τζίντζερ, κάρι και flakes γιαουρτιού.

Δημήτρης Αντωνιάδης – Γκαζάκι, Γκάζι: Moulin Rouge με Grand Marnier, Sherry Fino, τζίντζερ, δεντρολίβανο, αρμπαρόριζα, χυμό πορτοκάλι και μήλο.

Ελεονώρα Τόσκα – Tamarind, Κεραμεικός: Floricienda με Don Julio Anejo και Don Julio Bianco, με χυμό από πιπεριά Φλωρίνης, χυμό λεμόνι, σιρόπι ζάχαρης κοκοφοίνικα και σταγόνες ταμπάσκο. Σέρβιρε σε ποτήρι καπνισμένο ελαφρά με καπνό πίπας.

Κωνσταντίνος Φραντζής – Στα γραφεία της Barphilosophy: Paddy με Carhu, Grand Marnier, βερμούτ infused με σταφίδες, γαρύφαλλο, πιπέρι και εσπεριδοειδή, χυμό λεμόνι και χειροποίητο bitter με ιβίσκο και εσπρέσο.

Δήμητρα Αντωνακοπούλου – 360o Bar, Αθήνα: Jardins des Fleurs με Don Julio Anejo, σιρόπι αγαύης αρωματισμένο με λεβάντα, χυμό πορτοκάλι και λάιμ και αφρό Grand Marnier με Elderflower. Σέρβιρε με χειροποίητα cupcakes.

Άγγελος Κιάμος – 360o Bar, Αθήνα: Braveheart με συνδυασμό Cardhu και Talisker, Cognac αρωματισμένο με αχλάδι και μήλο, σιρόπι αγουρίδας και ασπράδι αβγού. Συνόδευσεμε ένα πούρο petit corona της Romeo y Julieta.

Παναγιώτης Θεοφάνους –Α for Athens, Αθήνα: Tender Love με Don Julio Anejo, Tentura Root infused με πορτοκάλι,Grand Marnier και Angostura bitters. Συνόδευσε με ένα κέικ καρότο-πορτοκάλι-κανέλα και γαρύφαλλο.

Άγγελος Διρχαλίδης –Α for Athens, Αθήνα: Cher bien aime με Grand Marnier, τζιν infused με κάρδαμο, βερμούτ, σιρόπι βανίλια, bitters και αφρό με κεράσι, apricot brandy και λεμόνι.

Σταύρος Λαμπριανίδης – Kuzina, Αθήνα: The White Bloody Tali το έφτιαξε χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται στον καφέ κυρίως κάνοντας μία επαναπόσταξη του Talisker αρωματίζοντάς το με αχιβάδες και κρίταμο και προσθέτοντας γλυκιά πάπρικα και αφρό από ντοματάκια Σαντορίνης.

Teo Σπυρόπουλος – Tailor Made, Αθήνα: Don Rouge Matador με Don Julio Reposado, Grand Marnier, χυμό λάιμ, χυμό ανανά, σιρόπι αγαύης, αφρό ιβίσκου. Σέρβιρε σε ένα καπνισμένο ποτήρι.

Γιώργος Μπάγκος – Dos Agaves, Αθήνα: Matador Flip με αβγά που είχε αφήσει για μέρες σε μπολ με φλούδες από περγαμόντο, Don Julio Reposado, Lilltet Blanc και Grand Marnier. Γέμισε το ποτήρι με ένα ανθρακούχο νερό που ετοίμασε ο ίδιος με Ζαγόρι και μπλε αλάτι Χαβάης.

Μάριος Ηλιόπουλος - Six Dogs, Αθήνα: U 96 με Ketel One, χυμό από μανταρίνι και σαγκουίνι, κάρδαμο, κόκκινο πιπέρι, Elderflower, σιρόπι μελιού και bitters κάρδαμου.

Παναγιώτης Μπουρνάς - Six Dogs, Αθήνα: Don’s Perfumato με Don Julio Anejo, Grand Marnier, χυμό πορτοκάλι, bitters κάρδαμου και εσπεριδοειδών με χειροποίητο σιρόπι μελιού με ρίζα αγγελικής και tonca.

Μυρσίνη Σπανέλη – Abovo, Κεφαλάρι: Mr & Mrs Talisker Talisker με βερμούτ Carpano Antica Formula, λικέρ elderflower, σπιτικό σιρόπι τζίντζερ και grapefruit bitters.

Αλέξανδρος Χονρός – Apsendi: Fat Duck με Don Julio Reposado fat washed με λίπος πάπιας, ιαπωνικό ουίσκι Pure Malt Nikka, σιρόπι από κάρδαμο, τζίντζερ και βανίλια, χυμό λάιμ, Angostura bitters και ασπράδι αβγού. Το συνδύασε με τερίνα φουαγκρά με τσάτνεϊ σύκου.

Γιάννης Σαμαράς – Apsendi: Ornamayo με Don Julio Bianco, Aperol, χυμό λάιμ, πουρέ μάνγκο, σιρόπι αγαύης και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Το ποτήρι ήταν ντυμένο με άχνη ζάχαρη αρωματισμένη με ανθόνερο και στο χείλος από αλμυρό φιστίκι Αιγίνης με λεμονοθύμαρο.

Δημήτρης Κιάκος –Gin Joint, Αθήνα: The Cat’s Meow με Ketel One, τζιν Nolet’s, και Sauternes Ch. De Reynaud 1998 στο ρόλο του βερμούτ. Συνδύασε με γαλλικά τυριά comte και tete de moine, με μαρμελάδα σταφύλι και πούρα Romeo y Julieta Wide Churchill.

Κωνσταντίνος Κώτσης – Gin Joint, Αθήνα: Los Altos με Don Julio Bianco, Grand Marnier, χυμό λάιμ, κάρι, bitters, ζάχαρη άχνη και ασπράδι αβγού. Το rim του ποτηριού έγινε με bitter σοκολάτα.

Ανέστης Ζαμανόπουλος – 7 Jokers, Αθήνα: Sunset in Skyeμε Ketel One, Aperol, ρούμι Zacapa infused με κεράσια, πουρέ passion fruit, σιρόπι γαρύφαλλο-κανέλα-κάρδαμο και bitters από βαρέλια όπου έχει παλαιώσει ουίσκι. Στο τέλος, ψέκασε το ποτήρι με Talisker.

Αντώνης Ζόντος – Faust, Αθήνα: Smoky Sushi Martini. Είχε ετοιμάσει ένα σιφόν με τόνο, σαφράν, μέλι και ζελατίνη και χρησιμοποίησε τον αφρό του σε ένα κοκτέιλ με Talisker, αβοκάντο πολτοποιημένο, χυμό λεμόνι και σιρόπι σφένδαμου. Συνδύασε με καπνιστό χέλι που είχε καραμελώσει με μαύρη ζάχαρη.

Κριτές στο διαγωνισμό είναι ο καταξιωμένος γευσιγνώστης Πάνος Δεληγιάννης και ο διευθυντής του Cash Νεκτάριος Ντάλλας. Τώρα ετοιμάζονται για Θεσσαλονίκη για να δουν και εκεί τους διαγωνιζόμενους οι οποίοι επίσης κοντεύουν τους 30 σε αριθμό.