Μία γυμνόστηθη Femen το νέο σύμβολο της Γαλλίας

Η ακτιβίστρια του ουκρανικού κινήματος FEMEN Ίνα Σεβτσένκο είναι το νέο πρόσωπο της Γαλλίας. Την πρωτομορφή για το σύμβολο της χώρας, τη Μαριάννα επέλεξε ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ. Τώρα η μορφή της θα απεικονίζεται στο κεντρικό γραμματόσημο της χώρας.

Το νέο πρότυπο της Μαριάννας ο πρόεδρος Φρανουά Ολάντ το επέλεξε ανάμεσα σε 15 υποψήφιες. Οι νεαροί καλλιτέχνες- όλοι μαθητές Λυκείου, οι οποίοι εργάστηκαν με τη νέα ηρωίδα- θεώρησαν τη μορφή της ακτιβίστριας εξαιρετικά γοητευτική. Ο πρόεδρος Ολάντ εγκρίνοντας την εργασία τους, σημείωσε: "Η νεολαία είναι η προτεραιότητα της προεδρίας μας και το γραμματόσημο αυτό το επιβεβαιώνει".

Πριν από σχεδόν μισό αιώνα οι αρχές της Γαλλίας είχαν αποφασίσει να δώσουν στη Μαριάννα σύγχρονα χαρακτηριστικά. Μοντέλο για το εθνικό σύμβολο έγιναν οι πιο διάσημες και όμορφες γυναίκες της χώρας, όπως η Μπριτζίτ Μπαρντό, η Μιρέι Ματιέ, η Κατρίν Ντενέβ και η Λετίτσια Κάτσα. Το 2012 στη "θέση" αυτή ήταν η Σοφί Μαρσό.

Στο γραμματόσημο πάντως  η νεαρή Μαριάννα, το σύμβολο της γαλλικής Δημοκρατίας, φορά το κόκκινο σκουφί της αλλά δεν είναι γυμνόστηθη.

Το 1830, ο ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά απεικόνισε στον διάσημο πίνακα "Η Ελευθερία οδηγεί τον Λαό", την γυμνόστηθη Μαριάννα να κραδαίνει την τρίχρωμη σημαία της Γαλλίας και να οδηγεί  τους ανθρώπους της, πάνω από τα σώματα των νεκρών της Γαλλικής Επανάστασης.