Πού ζουν αυτοί που… δεν έχουν το θεό τους

Αν αναζητήσει κανείς στοιχεία για τις θρησκείες και το πόσοι άνθρωποι πιστεύουν παγκοσμίως, θα εκπλαγεί από το πόσο λίγα δεδομένα υπάρχουν για ανθρώπους που δηλώνουν άθεοι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 13% των ανθρώπων παγκοσμίως δηλώνουν πως δεν πιστεύουν σε κανένα θεό. Ωστόσο αυτοί που δεν έχουν το... θεό τους, δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι στον κόσμο. Υπάρχουν μέρη που οι άνθρωποι δηλώνουν κατά βάση άθεοι και άλλα που δηλώνουν βαθύτατα θρησκευόμενοι.

Μια δημοσκόπηση που έκανε το 2012 το WIN/Gallup International και δημοσιεύει η Washignton Post, δείχνει ότι 1 στους 2 ανθρώπους στην Κίνα δηλώνουν άθεοι. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας, από τις απαρχές του θεωρούσε ότι η θρησκεία μπορεί να το υποσκάψει.

Αντίθετα υπάρχουν κράτη, μέσα στα οποία και η χώρα μας, που οι άνθρωποι δεν δηλώνουν ή διστάζουν να δηλώσουν την αθεΐα τους.

Η πιο εντυπωσιακή παρατήρηση από όλες ίσως είναι η Σαουδική Αραβία, όπου το 5% δηλώνουν άθεοι. Και μπορεί να μην είναι μεγάλο ποσοστό αλλά αν το συγκρίνει κανείς με άλλες χώρες, με μηδενικά ποσοστά, είναι σίγουρα ενδιαφέρον στοιχεία σε ένα τόσο θεοκρατικό καθεστώς.  

Δείτε ακόμη: Ο παγκόσμιος χάρτης των θρησκειών