“Δεν είναι μόνο του Χιγκς το μποζόνιο, είναι και δικό μας”

Σωματίδιο του Θεού ή μποζόνιο του Χιγκς. Και, εντάξει, με τον πρώτο δεν μπορούν να τα βάλουν ιεραρχικά αλλά... ο δεύτερος πάει πολύ να λάβει όλη τη δόξα. Έτσι, άλλοι, λιγότερο γνωστοί επιστήμονες που συνεργάστηκαν και συνέβαλαν θεωρητικά στη στήριξη της ιδέας ύπαρξης ενός τέτοιου σωματιδίου, ζητούν να μετονομαστεί το μποζόνιο για να αναγνωριστεί και η δική τους συμβολή.

Η... εκστρατεία μετονομασίας κερδίζει σιγά-σιγά έδαφος σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, όπου σε ένα επιστημονικό συνέδριο τον προηγούμενο μήνα οι φυσικοί κλήθηκαν να μη χρησιμοποιούν το όνομα Χιγκς για το σωματίδιο.

Ο 76χρονος Αμερικανός συνάδελφός του Χιγκς, καθηγητής Καρλ Χέιγκεν, ο οποίος έχει συμβάλει στην ανακάλυψή του, θεωρεί ότι το σωματίδιο πρέπει να φέρει ένα όνομα τέτοιο που να μην ταυτίζεται μόνο με έναν από τους επιστήμονες που είχαν την αρχική ιδέα για την ύπαρξή του.

Ο ίδιος ο 83χρονος Χιγκς δεν φαίνεται να είναι αντίθετος στην ιδέα πάντως.

Μεγάλο διακύβευμα, πάντως, είναι και το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής, που φημολογείται ότι ίσως δοθεί για την ανακάλυψη του εν λόγω σωματιδίου. Το πρόβλημα είναι ότι μόνο έως τρεις εν ζωή επιστήμονες μπορούν να τιμηθούν με το ίδιο βραβείο, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν πέντε ζωντανοί επιστήμονες που ανεξάρτητα από τον Χιγκς κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα και διεκδικούν επίσης αυτή την τιμή (πέραν των Χιγκς και Χέιγκεν, είναι οι Φρανσουά Ενγκλέρ, Τζέραλντ Γκούρανλνικ και Τομ Κιμπλ, ενώ ο Ρομπέρ Μπρουτ πέθανε το 2011).

Και ο δικηγόρος του... Θεού και του διαβόλου

Υπάρχουν πάντως κι εκείνοι που υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να ξαναβαφτιστεί το μποζόνιο. Ο 80χρονος καθηγητής Τομ Κιμπλ του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι “το όνομα μποζόνιο του Χιγκς χρησιμοποιείται εδώ και 40 χρόνια. Θα ήταν ανόητο να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε”.

Πέρα όμως από το όνομα, τι θα γίνει τελικά με το Νόμπελ που συνοδεύεται με πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια; Ο Κάρλ Χέιγκεν πιστεύει ότι και οι έξι επιστήμονες (πέντε εν ζωή σήμερα), μαζί με όλους τους επιστήμονες και μηχανικούς του CERN, αξίζουν το βραβείο. “Είναι ατυχές που οι κανονισμοί της επιτροπής του Νόμπελ απαγορεύουν κάτι τέτοιο. Ελπίζω ότι κάποια λύση θα βρεθεί για να παρακαμφθούν. Αν όχι, θα πρέπει να ζήσουμε με όποια απόφαση ληφθεί”, όπως είπε στωικά.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Πίτερ Χιγκς έχει δηλώσει πως είναι άθεος. Προτιμά δε να πάρει ο όνομα και άλλων συναδέλφων του το μποζόνιο... του, παρά να λέγεται “σωματίδιο του Θεού”.