Το πορτοκαλί φλιτζάνι κάνει τη γεύση της σοκολάτας καλύτερη!

Ένα πορτοκαλί φλιτζάνι με ανοιχτόχρωμα τοιχώματα μπορεί να δώσει καλύτερη γεύση στη σοκολάτα σας. Σε αντίθεση με ένα λευκό ή ένα κόκκινο, το οποίο δεν ενισχύει τη γεύση. Αυτό ισχυρίζονται οι επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η γεύση επηρεάζεται από τα χρώματα, τα οποία αντιλαμβάνονται τα μάτια μας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Sensory Studies από επιστήμονες του Πολυτεχνείου της Βαλένθια και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συμμετείχαν 57 ερευνητές.

Αυτό που έκαναν ήταν να δοκιμάσουν τον ίδιο τύπο ζεστής σοκολάτας ρόφημα, σε φλιτζάνια τεσσάρων διαφορετικών αποχρώσεων. Λευκό, κρεμ, κόκκινο και πορτοκαλί με λευκό εσωτερικό. Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: όλοι τους πιστεύαν ότι η σοκολάτα στις κούπες κρεμ και πορτοκάλι ήταν καλύτερη από ότι στις άλλες. Ορισμένοι μάλιστα είπαν ότι η σοκολάτα σε αυτές τις κούπες είχε πιο γλυκιά γεύση και ήταν πιο αρωματική.

Γνωρίζαμε ήδη ότι το χρώμα του ίδιου του τροφίμου μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη της γεύσης μας. Ένα πικάντικο γεύμα, για παράδειγμα, μπορεί να εκλαμβάνεται ως θερμότερο από ότι το ίδιο φαγητό, αν είναι πιο κόκκινο. Ήταν επίσης γνωστό, ότι οι συσκευασία μπορεί να επηρεάσει τη γεύση, αλλά η σχέση δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή.

Το χρώμα του δοχείου, το οποίο φιλοξενούνται τα τρόφιμα και τα ποτά μπορούν να βελτιώσουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της, όπως η γεύση και το άρωμα. Δεν υπάρχει κανένας σταθερός κανόνας για το ποιο χρώμα το επιτυγχάνει. Αυτό ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της τροφής, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό συμβαίνει. Οι εταιρείες θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στο δοχείο, διότι έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από ότι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Η ίδια ομάδα έχει πραγματοποιήσει κι άλλα πειράματα που επιβεβαιώνουν όλα αυτά. Μία έδειξε ότι η μους φράουλας έχει πιο έντονη γεύση και είναι πιο γλυκιά, τοποθετημένη σε μια λευκή πιατέλα σε αντίθεση με μία μαύρη.