CSI… Μεσοποταμία 6.500 π.Χ.

Πολλές φορές οι αστυνομικές αρχές και η Σήμανση αναζητά και το πιο μικρό στοιχείο που μπορεί να δώσει λύση σε μυστηριώδη εγκλήματα και να οδηγήσει στη σύλληψη του ενόχου. Τι γίνεται όμως όταν το έγκλημα έχει γίνει λίγο παλαιότερα; Περί το 6.500 π.Χ.;

Αρχαιολόγοι από το Ισραήλ στέκουν απορημένοι μπροστά σε δυο σκελετούς που βρέθηκαν στην κοιλάδα Εζραέλ στη Γαλιλαία. Οι δυο σκελετοί βρέθηκαν στον πυθμένα ενός πηγαδιού της Λίθινης Εποχής. Ο ένας φαίνεται πως ανήκει σε μια γυναίκα 19 ετών και ο άλλος σε έναν άνδρα λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Τα λίθινα εργαλεία, τα δρεπάνια και τα βέλη που βρέθηκαν εκεί κοντά υποδεικνύουν ότι εκείνη την εποχή στην περιοχή πρέπει να ζούσαν αγροτικοί πληθυσμοί.

“Τι έκαναν όμως οι δυο άνθρωποι στον πάτο ενός πηγαδιού; Πώς βρέθηκαν εκεί; Ήταν ατύχημα; Μήπως ήταν φόνος;” τα ερωτήματα αυτά βασανίζουν τους αρχαιολόγους.

“Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι αφότου οι δυο αυτοί άνθρωποι έπεσαν στο πηγάδι αυτό δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε γιατί μολύνθηκε το νερό και δεν ήταν πλέον πόσιμο” αναφέρει ο επικεφαλής της ανασκαφής Yotam Tepper. Πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι ήξεραν ότι οι δυο άνθρωποι είχαν πέσει εκεί μέσα. Και μάλλον πήραν το μυστικό στον τάφο τους και στο... σκοτάδι της ιστορίας.